V kakšnih družinah in gospodinjstvih živimo danes?

Sveži podatki Statističnega urada Republike Slovenije so razkrili, da najhitreje rastočo obliko družine v Sloveniji predstavljajo zunajzakonske skupnosti, katerih število je v zadnjih treh letih poraslo za 5.500 ali za 7,1 odstotka. 

Danes so te že skoraj izenačene z družinami zakoncev, če primerjamo zgolj tiste z otroki med 0 in 5 let starosti. 

Mladi zunajzakonski partnerji praktično izenačeni z zakonci

Družin zakoncev z otroki je v Sloveniji resda še vedno največ – 217.000, a se njihovo število zadnja leta vztrajno manjša. Leta 1981 jih je namreč bilo še 331.000, kar je takrat predstavljalo dve tretjini vseh družin.

Še posebej majhna je razlika pri mladih, kjer je družin poročenih parov le 200 več kot družin zunajzakonskih partnerjev. Skupno smo sicer našteli 9.300 mladih družin (partnerja mlajša od 30 let).

Razmeroma stalen je medtem s 55-58 odstotki že od leta 2010 delež otrok, rojenih v zunajzakonskih skupnostih oziroma neporočenim materam. 

Prav tako se bistveno ni spremenilo število enostarševskih družin, ki še vedno predstavljajo četrtino vseh družin v Sloveniji. Se pa zato rahlo spreminja razmerje med obema tipoma enostarševskih družin, saj je število družin z očetom in otroki v porastu ter danes predstavljajo petino vseh enostarševskih družin.

Vir: stat.si

Najmanjše slovenske družine na vzhodu

Kar tretjina Slovencev glede na družinski položaj zavzema status otroka, torej živijo z obema ali z enim od staršev. V državi s 55 odstotki prevladujejo družine z enim otrokom, 36 odstotkov je družin z dvema otrokoma. Povprečna starost otrok se je od leta 2015 do januarja letos dvignila z 18,3 na 19,1 leta.

Število otrok v naših družinah v povprečju znaša 1,16, če upoštevamo samo tiste z otroki, pa 1,56 otroka. Družine z manjšim številom otrok pa najdemo predvsem v naših krajih, na vzhodu države. Tudi Občina Ptuj je denimo pod državnim povprečjem.

Vir: stat.si

Najmanj otrok v družinah najdemo v občinah Šalovci (1,38 otroka) in Lendavi (1,39 otroka). Povprečno največje družine pa so v občinah Železniki (1,86 otroka) ter Gorenja vas - Poljane (1,99 otroka). 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice