V četrtek se je nad severovzhodnim delom Slovenije razbesnelo neurje, najhuje je bilo na Goričkem.

Prebivalci Sotine in Serdice pravijo, da takšnega neurja v zadnjih tridesetih letih ne pomnijo. Supercelična nevihta, ki je prečkala njihove kraje, je bila v svojem jedru tako močna, da bi lahko dobesedno raztrgala tudi potniško letalo.

Polomljena drevesa, poškodovana streha, uničene poljščine. Vse to so bile posledice četrtkovega neurja, ki se je razbesnelo nad severovzhodnim delom Slovenije. Prostovoljna gasilska društva so še isti dan očistila cestišča, izčrpala vodo iz objektov in pomagale tam, kjer je veter odkrival strehe.

»Neurje je povzročilo ogromno škode. Na vrtu nam je vse uničilo, prav tako nam je odkrilo streho in garažo. Kar smo lahko smo počistili,« pove domačinka Jožica Rogan iz Sotine, Štefan Turza iz Serdice pa pripomni, da so bile ceste povsem v blatu, jarki pa so bili polni zemlje, ki jo je neurje prineslo z njive.

Celico bi morali razbijati že na Madžarskem

Supercelično nevihto, ki se je od Madžarske pomikala proti Sloveniji ni bilo možno razbiti. To bi namreč morali storiti Madžari, ki pa protitočnih letal niso uporabili. Neurje je bilo zato neizbežno.

»Naša protitočna zaščita preko meje, torej na Madžarskem ne more delovati in ne sme delovati. To supercelica, ki je nastala na Madžarskem in se na to premaknila v Sloveniji, bi lahko razbili, če bi s tem začeli že Madžari. Mi pa tega ne moremo, saj moramo počakati, da nevihtna celica pride do Slovenije,« nam je povedal Danilo Kovač, upravnik Letalskega centra Maribor.

Domačini takšnega neurja ne pomnijo, pa čeprav nekateri v teh koncih živijo že praktično celo življenje.

»Bilo je zelo hudo, tako hudo, da ne pomnim. Če bi dejal na pamet, bi rekel, da zadnjih trideset let ni bilo takšnega neurja, s takšnim vetrom in točo,« pravi Jože Rogan iz Sotine, enako pa pove njegov sovaščan Daniel Valec, ki pravi, da je »star že 42 let in se ne spomnim takšnega neurja.«

Supercelica lahko raztrga letalo

Nevihtne celice, sploh supercelice, kakršni smo bili priča v zadnjem neurju, so lahko izredno nevarne za pilote. Ti so sicer dovolj dobro usposobljeni, da jih celica ne posrka vase, toda v kolikor bi se to zgodilo, bi bile posledice usodne.

»Znotraj celice je takšna moč, da lahko dobesedno raztrga ali razpolovi tudi bistveno večje letalo, kakršno je to, ki ga uporabljamo proti toči. Tudi potniško letalo v takšni supercelici ne bi preživelo.«

Zanimivo pa je tudi to, da so nam naši sogovorniki zaupali, da se precej bolj kot po slovenski vremenski napovedi zgledujejo po avstrijski. Pravijo namreč, da je vremenska prognoza naših severnih sosedov bolj točna. Ob tem pa upajo, da jim bo vreme v prihodnje prizaneslo.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice