Kaj bi rekli, ste danes bolj ali manj zadovoljni z življenjem na splošno, kot ste bili pred petimi leti? Povprečen Slovenec vsekakor ocenjuje, da so se stvari obrnile na bolje.

Šest od desetih prebivalcev Slovenije se je lani počutilo srečne ves čas ali večino časa. Še posebej zadovoljni pa smo, kot kaže, z našimi osebnimi odnosi.

S službami pomirjeni, z denarjem v gospodinjstvu nekoliko manj

V raziskavi, s katero je Statistični urad Republike Slovenije preveril podatke o življenjskih pogojih državljanov, so sodelujoči, stari 16 let ali več, na lestvici od ena do 10 ocenjevali različne vrste zadovoljstva. 

Splošnemu zadovoljstvu z življenjem so tako pripisali povprečno oceno 7,3. Pri osebnih odnosih smo z 8,6 zabeležili najvišjo oceno v zgodovini teh meritev, svoji porabi prostega časa pa smo namenili oceno 7,2. Nad finančnim stanjem gospodinjstva nismo pretirano navdušeni, ocenjujemo ga s 6,3; a se zato visoko na lestvici uvršča zadovoljstvo s službo oziroma delovnim mestom z oceno 7,5. 

Ocena zadovoljstva se je v primerjavi z letom 2013 zvišala pri vseh petih parametrih.

Najbolj zadovoljni v informacijskih in komunikacijskih dejavnostih ter izobraževanju

Med zanimivejšimi ugotovitvami je dejstvo, da so z osebnimi odnosi v večji meri zadovoljni dijaki in študenti, z izrabo prostega časa pa starejše osebe, nad 65 let.

Stopnja splošnega zadovoljstva z življenjem, ki je najvišja v zadnjih sedmih letih, je medtem močno povezana z zdravjem, položajem na trgu dela, finančnim stanjem izobrazbo in številnimi drugimi dejavniki.

Glede na področja dejavnosti, v katerih opravljajo svoje delo, so o najvišji stopnji zadovoljstva poročali v informacijskih in komunikacijskih dejavnostih ter v izobraževanju (8,1), o najnižji pa v dejavnosti trgovina, vzdrževanje in popravilo motornih vozil (7,1).

Sicer pa so v okviru raziskave preverjali tudi samooceno sreče in nervoze. Pri tem je skoraj šest od desetih sodelujočih ocenilo, da so srečni ves čas ali večino časa. 

Čeprav so mladi med 16 in 25 leti starosti v povprečju bili nekoliko srečnejši od starejših, nad 65 let, so po drugi strani bili tudi pogosteje zelo nervozni. Še posebej to velja za mlade ženske, kažejo podatki SURSa.

V Podravju manj zadovoljni s finančnim stanjem gospodinjstva, neznancem ne zaupamo

Podrobnejše podatke o tem, kako prebivalci Podravja ocenjujemo blaginjo na posameznih področjih življenja in ali se v stiski lahko zanesemo na pomoč drugih, pa preverite v interaktivni grafiki:

*Naslovna fotografija je simbolična.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice