Kako zdravi smo Ptujčani in na katerih področjih najbolj odstopamo od državnega povprečja?

Nacionalni inštitut za javno zdravje je tudi letos pripravil pregled zdravja prebivalcev v slovenskih občinah. Že četrtič zapored so s pomočjo različnih podatkovnih virov za vsako slovensko občino oblikovali kratke publikacije ter interaktivne tematske karte. Tako so ugotovili, da se je na ravni države v primerjavi z minulim letom izboljšalo več kazalnikov zdravja. 

Zabeležili smo recimo opazno zmanjšanje deleža prekomerno prehranjenih otrok. Od leta 2016 je ta delež uspelo zmanjšati 60 odstotkov slovenskih občin. Upadla je tudi umrljivost, kar se odraža v povečanju deleža prebivalcev, starejših od 80 let. Več je medtem bolniških odsotnosti; porasle so s 13,7 na 15,3 dneva na zaposlenega prebivalca. 

Še vedno pa so zaskrbljujoči predvsem podatki o rabi alkohola med Slovenci. Povečal se je namreč tako delež prometnih nesreč z alkoholiziranimi povzročitelji kot delež bolezni, pripisljivih alkoholu.

Vir: nijz.si

Telesni fitnes ptujske mladine nekoliko upadel

Temeljiti pregled slovenskih občin pa razkriva tudi precej zanimivosti, povezanih z zdravjem Ptujčanov.

Kot kaže, smo bolehali nekoliko redkeje kot prebivalci drugih koncev države. Bolniška odsotnost delovno aktivnih prebivalcev Ptuja je namreč trajala povprečno 13,5 koledarskih dni na leto, v Sloveniji pa 15,3 dni. Tudi pri stopnji bolnišničnih obravnav zaradi srčne kapi se nam je godilo nekoliko bolje.

Delež oseb, ki prejemajo zdravila zaradi povišanega krvnega tlaka, je bil blizu slovenskemu povprečju, za sladkorno bolezen pa nižji od slovenskega povprečja.

V deležu prometnih nezgod z alkoholiziranimi povzročitelji se medtem nismo bistveno razlikovali od naših sodržavljanov, prav tako ne v stopnji umrljivosti zaradi samomora (19 na 100.000 prebivalcev).

Telesni fitnes otrok se je gibal okoli državnega povprečja, a smo v primerjavi z lanskim letom na lestvici slovenskih občin spolzeli nekoliko nižje – z 87. na 97. mesto.

Podrobnejše podatke o zdravju v občini Ptuj in nekaj zanimivih primerjav s stanjem v Sloveniji si oglejte v spodnji infografiki:
 

Vir: nijz.si

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice