V UKC Maribor so po zaslugi lastnega vložka in zbiranja donacij povečali število klimatiziranih prostorov, a zaradi vročine še vedno odpovedujejo operacije. Za boljšo opremo bolnišnice kot ambasadorja pomagata tudi Marcos Tavares in Luka Šulić.

UKC Maribor je lani državo pozival k ureditvi hlajenja v zdravstvenih ustanovah, naj nameni del presežnih sredstev, ki so se nabrala na računu Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije, za ureditev klimatizacije. A niso čakali na državo, sami so poskušali to težavo rešiti s pomočjo donacij. Akcijo zbiranja donacij so zagnali lani poleti, ko so imeli zaradi neustreznega hlajenja prostorov največ težav. 

V UKC Maribor je bilo neustrezno hlajenih od 30 do 40 odstotkov prostorov. Skupno bi v UKC Maribor za najnujnejša dela potrebovali nekaj več kot milijon evrov.

Do prvega julija so na poseben račun, namenjen donatorskim sredstvom za nakup klimatiziranih naprav, zbrali 31.415 evrov. Od tega so 31 tisočakov namenila podjetja ADK, DEM, Elektro Maribor, Elrad International, EM. Tronic, Energija plus, Lumar IG, Meditrade, Meltal IS, Merck, Metalka Media, Plinarna Maribor, Pošta Slovenije, Tovarna olja GEA, Zavarovalno zastopanje I.Q. in druga.

Vložili slabih 450 tisočakov za izboljšanje stanja

Za namene pohlajevanja oziroma klimatizacije prostorov na posameznih oddelkih UKC Maribor je bilo v letošnjem letu namenjeno skupno 447.100 evrov. Glede na tehnične zahteve posameznega oddelka so se nabavili split sistemi, multi split sistemi in VRV enote. Skupno bo po zaključku klimatizacije nameščenih 132 notranjih enot, razkrivajo v UKC Maribor.

V mesecu juniju sta bili tako v celoti zaključeni klimatizaciji Oddelka za žilno kirurgijo, kjer je bilo vgrajenih 10 notranjih enot in celotna stavba Oddelka za infekcijske bolezni in vročinska stanja, kjer je bilo nameščenih 34 notranjih enot.

V prvi polovici julija bodo zaključene še klimatizacije Oddelka za perinantologijo (57 enot), Oddelka za abdominalno in splošno kirurgijo (22 enot v 10. in 11. nadstropju kirurške stolpnice), Oddelka za gastroenterologijo (4 enote) in Oddelka za intenzivno interno medicino (4 enote). 

Zaradi vročine še vedno odpovedujejo operacije

UKC Maribor predvideva v letu 2020 zaključiti klimatizacijo celotne stolpnice Klinike za kirurgijo, za kar bo na skupno devetih etažah potrebna namestitev 110 notranjih enot. Skupaj z manjšimi potrebami posameznih drugih oddelkov in skupnih služb se v letu 2020 predvideva nabava približno 143 notranjih enot. Za vse investicije bo, kot ocenjujejo, potrebnih približno 450.000 evrov.

Posebno težavo predstavlja tudi zagotavljanje hlajenja OP bloka v kirurški stolpnici z dvema hladilnima agregatoma, od katerih je eden star že 23 let, je danes opozoril strokovni direktor UKC Maribor Matjaž Vogrin. Okvare so tako vse pogostejše, ob hkratni prisotnosti visokih temperatur pa v operacijskih dvoranah ni mogoče zagotoviti ustrezne temperature za izvajanje kirurških posegov.

Za klimatizacijo Klinike za kirurgijo potreben poldrugi milijon

Za izboljšanje stanja so že februarja 2019 na Ministrstvo za zdravje RS poslali investicijsko dokumentacijo, da bi za sofinanciranje investicije pridobili sredstva. Skupna vrednost investicije za zamenjavo dveh hladilnih agregatov in treh novih hladilnih stolpov znaša 1.595.104 evre, pri čemer je predvidena udeležba države v višini 1.243.401 evrov, medtem ko bi 351.703 evrov zagotovil UKC Maribor. A kot poudarjajo, s strani države zaenkrat še niso dobili pozitivnega odgovora.

Odbor za donacije s prizadevanjem za boljšo opremo

V prihodnje si želijo v UKC Maribor izvesti še več projektov za izboljšanje storitev na področju hospitalne in specialistične ambulantne medicinske ter negovalne dejavnosti. Na pobudo strokovnega direktorja UKC Maribor Matjaža Vogrina in direktorja podjetja Lumar Marka Lukića so ustanovili iniciativni odbor za zbiranje donacij UKC Maribor. Odbor si bo trajno prizadeval k izboljšanju razmer in posledično nabavi potrebne opreme in aparatov, kakor tudi vrhunske tehnologije, ki bo omogočala najsodobnejše metode zdravljenja in obravnave pacientov v severovzhodni Sloveniji.

Prvi korak sicer trajnega projekta je donacijska akcija 'Skupaj za boljše respiratorno zdravje pediatričnih bolnikov', s katero apelirajo na zbiranje sredstev za nov otroški ventilator z vgrajeno najnovejšo tehnologijo za nadzor stanja pljuč.

»Pozvati in vključiti želimo lokalno gospodarstvo, podjetnike, znane osebe ter posameznike, da se nam pri teh prizadevanjih priključijo. Zavedamo se, da preko raznih dajatev tekom leta že prispevamo v zdravstveno blagajno, vendar je stanje žal takšno, da moramo sami prevzeti pobudo in pomagati,« je poudaril direktor podjetja Lumar in pobudnik Iniciativnega odbora Marko Lukić.

Ambasadorja Marcos Tavares in Luka Šulić

Tako sta se prizadevanjem kot ambasadorja pridružila tudi mariborski glasbenik iz zasedbe 2Cellos Luka Šulić in kapetan NK Maribor Marcos Tavares.

»V tem mestu sem se rodil, tukaj tudi živim. Kot Mariborčanu se mi zdi pomembno, da smo tudi v tem delu Slovenije deležni enako dobre medicinske oskrbe kot v drugih bolnišnicah. Z veseljem sem kot ambasador pristopil k pobudi gospoda Lukića, s katero želimo na dolgi rok pomagati pri zbiranju sredstev za UKC Maribor, ki bo omogočala nakup opreme, ki je ključna za kakovostno zdravljenje in oskrbo pacientov,« je povedal Šulić.

»Tudi sam imam otroke in sem hvaležen, da so zdravi. Vem, da vsi otroci in njihovi starši nimajo te sreče. Če se le da, zmeraj pomagam tistim, ki potrebujejo pomoč. Maribor je dal meni in moji družini ogromno in mestu želim nekaj vrniti. Tudi zaradi tega sem se odzval povabilu gospoda Vogrina. Skozi celotno kariero se trudim biti vzor drugim. Tako na igrišču kot izven njega. Želim si, da bi bilo ljudem mar za druge ljudi in da bi imeli vsi otroci možnost, da dobijo zdravljenje na najvišjem možnem nivoju. V čas mi je, da sem postal ambasador tega projekta in verjamem, da bodo ljudje ter podjetja stopili skupaj in da bodo v UKC Maribor dobili opremo, katero potrebujejo,« pa je dodal Tavares.

Z novo aparaturo, katere vrednost znaša 54.748 evrov, bo poleg pomoči pri dihanju otrokom s potrebo po umetnem predihavanju možno kontinuirano spremljanje stanja pljuč in ventilacije, torej nadzor stanja pljuč v realnem času ter s tem v primeru pomembnih odstopov takojšnje ukrepanje in zdravljenje.

Donacije še naprej zbirajo na podračunu UKC Maribor številka: SI56 0110 0603 0278 185 s sklicevanjem na številko SI00 11061-8001-0002.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Predvsem pa za (nepreverjen)

manj kriminala za zidovi bolnisnic!

Starejše novice