Fotografija je simbolična.
Če so v Mariboru še nedolgo nazaj ponujali samoplačniške teste za 20 evrov, je zdaj zgodba veliko dražja ...

V Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca Maribor v sodelovanju z mariborsko enoto Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano z današnjim dneh znova ponujajo samoplačniški bris SARS-CoV-2.

Kot so zapisali, je razlog za tako odločitev povečana potreba po izvajanju brisov zaradi povečanega prehoda državne meje in ob tem ohranjanju zahtev nekaterih držav po negativnih brisih ob prestopu meje. 

»Test se izvaja z metodo PCR, ki velja kot mednarodno potrdilo pri prečkanju državne meje, cena testiranje in izdaje potrdila pa znaša 93 evrov,« so sporočili iz Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca Maribor. Cena testiranja je ista tudi v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana, v Splošni bolnišniciCelje pa znaša 94 evrov.

Spomnimo. V Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca so samoplačniške teste na koronaviru že ponujali v začetku maja za ceno 20 evrov, a so hitro pošli. Hitre teste, ki delujejo na podlagi odvzema krvi iz roke, so prvotno kupili za zaposlene s sumom na okužbo s koronavirusom, saj so se bali, da bi testov za brise nosno-žrelnega prostora zmanjkalo.

A v javnosti so se  pojavile ostre kritike ravnanja Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca Maribor. »Kot v večini držav bi tudi v Sloveniji moralo veljati pravilo, da mikrobiološke teste izvajajo tisti, ki so zato šolani in usposobljeni. Tako mi kot medicinska stroka, ki ima priznano specializacijo iz mikrobiologije, se ne moremo strinjati s tem, da mikrobiološke teste izvaja kdorkoli drug, samoplačniško ali na kak drug način. Že tukaj tega ne moremo podpreti tega testiranja,« se je tedaj na plačjive teste v Mariboru odzval Mario Poljak, vodja Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo.

Strokovno javnost je motila tudi zanesljivost testo. Kot je pojasnil Poljak, imajo hitri testi, ki so jih izvajali v Mariboru, »nejasno občutljivost, nejasno specifičnost«. Ali so novi samoplačniški testi bolj zanesljivi, (še) niso razkrili.

Za testiranje z metodo PCR se morate predhodno naročiti na telefonsko številko 02 22 86 324 ali 070 628 254. Naročanje poteka vse dni v tednu od 8. do 20. ure. Izvid naj bi prejeli v 24 urah.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Ali so švercal… (nepreverjen)

zurnal24 si/slovenija/gromozanski-zaseg-droge-v-luki-koper-347195

Starejše novice