Policisti so minuli konec tedna izrekli 700 opozoril.

Policisti so praznični konec tedna z namenom preprečevanja širjenja epidemije koronavirusa preverjali, ali se spoštuje odlok o začasni splošni prepovedi gibanja in zbiranja ljudi na javnih mestih in površinah.

Nadzor so izvedli v 11.308 krajih. Prejeli so 363 prijav, sami pa zaznali 1.089 kršitev odloka. Pri tem so izrekli 700 opozoril. 

Tako je bilo na področju Policijske uprave Maribor

Namen nadzora ni kaznovanje

Namen nadzora ni kaznovanje ljudi, temveč upoštevanje priporočil strokovnjakov, zakonov in odlokov, ki odrejajo ukrepe za preprečevanje širjenja nalezljive bolezni, sporočajo policisti.

Policisti v skladu z Zakonom o nalogah in pooblastilih policije, na podlagi vladnih odlokov ter Zakona o nalezljivih boleznih izvajajo nadzor nad upoštevanjem ukrepov za preprečevanje nalezljive bolezni covid-19 ter nudijo asistenco in pomoč zdravstvenemu inšpektoratu oziroma zdravstvenim delavcem.

Tako policisti nudijo policijsko asistenco zdravstvenemu osebju, preverjajo prijave o kršitvah vladnih odlokov, nadzirajo območja, kjer se pogosto zbirajo ljudje, ter izvajajo druge naloge, povezane s preprečevanjem širjenja bolezni. Policisti pri tem uporabljajo razpoložljiva zaščitna sredstva in se držijo samozaščitnih ukrepov.

Kazni do 600 evrov

Policisti v postopkih ugotavljajo elemente kršitve odlokov, izdanih na podlagi Zakona o nalezljivih boleznih, in v primerih, da prepoznajo elemente kršitve, ugotovitve odstopijo pristojnemu prekrškovnemu organu, tj. Zdravstvenemu inšpektoratu Republike Slovenije (ZIRS). Istočasno policisti kršitelje opozorijo oziroma ukažejo, da upoštevajo ukrepe.

V primeru, da kršitelji ne upoštevajo odredbe policista, lahko policist uvede prekrškovni postopek v skladu z 22. členom Zakona o varstvu javnega reda in miru, za katerega je zagrožena kazen med 333 in 625 evri.

Policisti ne vodijo evidence

Pri tem policisti izpostavljajo, da namen nadzora ni kaznovanje ljudi, temveč upoštevanje priporočil strokovnjakov, zakonov in odlokov, ki odrejajo ukrepe za preprečevanje širjenja nalezljive bolezni. Policija ne vodi evidence, ki bi izkazovala, koliko in katere kršitve drugega pristojnega organa so policisti obravnavali. Opozorila, odredbe policistov pa ljudje praviloma upoštevajo. Vendar pa bodo policisti v primeru zaznave izrazite malomarnosti oz. naklepne ignorance ukrepov dosledno izvedli navedene prekrškovne postopke oz. obravnavo kaznivega dejanja.

Policija pri izvajanju nalog, povezanih s preprečevanjem širjenja okužbe covid-19, tesno sodeluje z ZIRS pri skupnih nadzorih oz. pri odstopanju prijav o kršitvah odlokov in na ta način zagotavlja hiter in učinkovit nadzor po vsej Sloveniji, s tem pa tudi počasnejše širjenje okužbe.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice