Pogovarjali smo se Tomažem Barado, večkratnim svetovnim in evropskim prvakom ter obenem predsednikom Taekwondo zveze Slovenije. Ta pravi, da tekmovanja in borbe na črno v tem športu ne obstajajo.

Tomaž Barada je v svoji karieri dosegel mnogo odmevih rezultatov, med drugim je bil kar trikrat svetovni in šestkrat evropski prvak v taekwandoju. Zadnje novice o zgodbi Bena Misje ga zato žalostijo.

»Žalosten sem, da se o tem toliko govori in piše. Tudi zato, ker športniki, ki pa dejansko dosegajo takšne rezultate, niso deležni tovrstne medijske pozornosti. Fanta ne poznam, ne vem, zakaj je to naredil. Sam poznam vse vrhunske borce v tem športu, tako kot v Sloveniji kot na svetu, in njega žal ni med njimi, saj bi ga v nasprotnem primeru poznal,« nam je uvodoma povedal Barada. 

Kot pravi, je bil to v zadnjem času drugi takšen primer, ki meče slabo luč na borilne športe. Poleg fotografije karateistov zdaj še zgodba iz Lendave.

»Sam sem v športu že 41 let in nikoli mi niti na kraj pameti ni prišlo, da bi v javnost posredoval informacije o dosežkih, za katere nisem trdo delal in garal. Smo pa ljudje seveda različni. Če povem čisto tak domač primer. Tudi sam sem se pri štirinajstih letih kdaj pa kdaj zlagal, če sem želel dobiti kakšno lepo punco, ampak tisto je druga stvar. Zakaj se je zgodilo, kar se je zgodilo, ne vem razloga. Upam pa, da ta fant ne bo imel zaradi tega bistveno več negativnih, kot pozitivnih stvari.«

Takšne borbe ne obstajajo

Misja je v svoj zagovor dejal, da je žrtev kriminalne združbe in da ni vedel, da tekmuje na prvenstvih, ki niso uradna, govora je bilo tudi o tako imenovanih borbah na črno. Toda Barada v te stvari ne verjame.

»Taekwando je amaterski šport, v katerem tudi ni profesionale, s tem pa tudi finančni vložek ni kdo ve kaj. V kolikor na drugi strani govorimo o kickboxu, mma ali pride, tam pa je precej profesionalizma. Tam tudi obstajajo finančne možnosti in priložnosti, da se fantje dogovarjajo. Po domače, da organizirajo pretep v garaži, na katerega potem ljudje stavijo. Taekwando kot tak nikakor ni atraktiven za takšne stvari. Ni atraktiven, da bi se dva pretepela, še manj pa so možna tovrstna tekmovanja. To je za moje pojme samo izhod v sili.«

Ko ga za konec še enkrat povprašamo, ali ne obstaja nobena možnost, da bi takšna tekmovanja potekala, pa ponovi.

»Kar se tiče taekwandoja tovrstna tekmovanja, se pravi tekmovanja na črno, borbe na črno in podobne stvari, o katerih je zdaj govora, žal niso mogoča.«

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice