Približno 150 delavcev, ki so v Avstriji zaposleni preko firme 1A Personal, ni dobilo ne novembrske ne trinajste plače.

Podjetje 1A Personal, ki je v lasti Tomaža Šilaka, svoje pisarne pa ima tudi v avstrijski Radgoni, delavcem dolguje denar. Zato se je včeraj približno sto zaposlenih mudilo v prostorih 1A Personal v avstrijski Radgoni, kjer je potekal sestanek zaradi neporavnanih obveznosti. Podjetje 1A Personal posoja delavce v tujino, večina teh, s katerimi smo govorili tudi sami, je zaposlena v Boxmarku.

Šilak je pred leti oškodoval 365 delavcev, ki so delali v Avstriji in si za to prislužil tudi eno leto in deset mesec zaporne kazni, ki pa so mu jih nato spremenili v 1320 ur dela v splošno korist. Takrat je enako dejavnost opravljala njegova družba HTS Skupina, ki pa je končala v stečaju. O njegovih poslovnih manevnih smo že poročali.

V prostorih podjetja 1A Personal v avstrijski Radgoni smo se ponovno oglasili danes dopoldne, tokrat nas je direktor in lastnik podjetja Tomaž Šilak tudi sprejel in podal obrazložitve glede stečajnega postopka, ki ga je sprožil avstrijski zavod za zdravstveno zavarovanje. Do prvih težav naj bi prišlo s koncem meseca junija.

»Finančne težave v podjetju so se začele konec meseca junija. Takrat smo dobili informacijo iz Nemčije, povezano z Volkswagnom in dizelskimi vozili. Za novo generacijo vozil tam niso uspeli pridobiti certifikatov, zato smo morali takrat približno dvesto delavcev poslati na prisilni dopust v upanju, da se bodo stvari do decembra uredile,« nam je dejal Šilak.

Odpustiti so morali 250 zaposlenih

Toda temu ni bilo tako. Septembra so jim sporočili, da se stvari ne bodo odvile v pozitivno smer.

»Zato smo morali začeti odjavljati delavce. Tudi ena izmed naših večjih strank je morala odpustiti štiristo ljudi. Sami smo jih morali odpustiti približno 250. Zakonodaja v Avstriji pa je takšna, da ko delavca odpustiš, mu moraš obvezno izplačati vse plače, vse ure, tudi pripadajoči regres in štirinajsto plačo. V teh mesecih smo zaradi tega imeli približno milijon in dvesto tisoč evrov stroškov,« pravi Šilak.

Mislili so, da jim bo kljub temu uspelo normalno poslovati, a na koncu je prišlo tako daleč, da je podjetje v stečaju. Sam trdi, da težav s plačilom doslej ni bilo: »Meni je bilo vedno pomembno to, da plačamo delavce. Plače so bile vedno zagotovljene, pravočasno vsak mesec. V ozadju pa pač nekatere druge stvari nismo uspeli plačati in zato so se stvari zapletle.«

Po njegovih besedah je dobro, da so se te stvari zgodile v Avstriji, kjer država jamči za vsa plačila. V njihovem primeru jamčijo od 11. decembra naprej, ko je podjetje 1A Personal v stečajnem postopku. Šilak ob tem izpostavlja še nekaj drugega.

»Za nas je bilo najbolj pomembno, da sklenemo dogovor z našimi strankami in da ne gremo povsem v stečaj. Se pravi, da stranke podpišejo, da gredo in sodelujejo z nami naprej. Vse stranke, teh je devetnajst, so to tudi storile. To je bilo za nas in naše delavce najbolj pomembno,« zagotavlja Šilak.

Delovna mesta za naprej naj bi bila zagotovljena, Šilak pravi, da so rešili 150 delovnih mest: »Stvar je takšna, da zaradi tega, kar se je zgodilo zdaj, za te novembrske plače, imamo jamstvo s strani avstrijskega jamstvenega sklada. S tega naslova bodo naši delavci dobili plačano tako novembrsko plačo, kot trinajsto plačo. Toda izplačilo bo žal komaj konec meseca januarja.«

Prav tako si Šilak prizadeva, da bi dosegel spremembo insolventnega postopka iz stečaja v prisilno poravnavo. Rok za to je 18. februar.

»Pogovorili smo se s stečajno upraviteljico in ugotovili, da imamo nekaj denarja še vedno na bančnem računu. Zato je stečajna upraviteljica odobrila, da se našim delavcem nakaže po štiristo evrov. To vsoto bi danes tudi morali imeti na svojih računih. Na tak način v tem času dobijo vsaj nekaj. Potem pa bomo morali vsi skupaj potrpeti do naslednje plače, ostale stvari pa bodo poravnane do konca januarja,« zaključi Šilak.

Pri zaposlenih smo preverili, ali te navedbe držijo in večina je omenjeni znesek res dobila. Čez dober mesec dni bo jasno, kako se bodo stvari odvijale naprej.

Izjava za javnost podjetja 1A Personal:

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice