V zvezi s trenutno situacijo so se oglasili pri Trgovinski zbornici Slovenije, kjer apelirajo na vlado, naj vendarle odpre trgovine, saj naj bi bilo dokazano, da te niso mesto okužb.

Na Trgovinski zbornici Slovenije razumejo in podpirajo vsa prizadevanja vlade za zajezitev širjenja virusa covid-19 med prebivalstvom, ob tem pa poudarjajo, da tudi uradni podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje o deležu potrjenih primerov okužb v obdobju od 16. novembra do 22. novembra kažejo, da trgovina ni vir žarišča okužb.

Trgovina ne predstavlja vira žarišča okužb

Zato ne vidijo razloga, zakaj mora biti večina prodajaln še vedno zaprtih. Glede na navedeno pozivajo vlado, da sprejme ukrep, na podlagi katerega bodo prodajalne ponovno lahko poslovale. 

»Podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje namreč potrjujejo naše anketne ugotovitve, da trgovina ne predstavlja vira žarišča okužb med prebivalci, saj je bilo v prodajalnah ugotovljenih le približno 1,9 odstotka okuženih zaposlenih, ti pa se niso okužili na delovnem mestu, temveč izven njega,« so zapisali pri Trgovinski zbornici Slovenije.

»Za trgovce, katerih prodajalne v zadnjem mesecu dni po vladnem odloku sploh lahko še obratujejo, večji organizacijski izziv kot okužbe predstavlja odsotnost zaposlenih zaradi višje sile (varstvo otrok, šolanje na daljavo, nedelovanje javnega prevoza) in karantene, kot posledice stika z okuženo osebo izven delovnega mesta,« še dodajajo. 

Po uveljavitvi najstrožjega ukrepa se je število okuženih vseeno povečalo

Na podlagi vladnega odloka se je s 24. oktobrom prepovedalo obratovanje večine prodajaln. Nato je bil z dnem 6. novembra sprejet nov ukrep, ki je vendarle sprostil poslovanje nekaterih prodajaln, a le do 16 novembra in od takrat je zaprtih približno 80 odstotkov vseh trgovin. 

»Kljub temu se je po podatkih COVID-19 sledilnika v tem kratkem obdobju sprostitve odprtja prodajaln število aktivno okuženih zmanjšalo za več kot tri tisoč, po uveljavitvi zadnjega, najstrožjega ukrepa, povezanega s prepovedjo obratovanja prodajaln, pa se je število aktivno okuženih ponovno povečalo,« še opozarjajo. 

Na Trgovinski zbornici Slovenije zato ne vidijo razloga, zakaj večina prodajaln ostaja še vedno zaprtih, čemur pritrjuje tudi javno predstavljen podatek Nacionalnega inštituta za javno zdravje o nizki stopnji okužb v trgovini. 

»Našemu stališču glede odprtja prodajaln pritrjujejo tudi sprejeti ukrepi za trgovinsko dejavnosti v ostalih državah članicah Evropske unije, kjer v nekaterih državah prodajaln v jesenskem valu epidemije sploh niso zapirali, ponekod pa so to izvedli bistveno bolj ciljno usmerjeno in geografsko omejeno glede na razširjenost okužbe,« še dodajajo. 

Trgovine niso vir okužb, ukrepi niso sorazmerni

Zato še enkrat več poudarjajo, da trgovina ni vir okužb, saj trgovci spoštujejo vse preventivne ukrepe Nacionalnega inštituta za javno zdravje in ostalih institucij za preprečevanje širjenja virusa. Tudi zato ponovno pozivajo vlado, da sprejme ukrep, na podlagi katerega bodo vse prodajalne tudi v naši državi lahko znova obratovale. 

Ob tem dodajajo tudi graf, ki ga je objavil Nacionalni inštitut za javno zdravje in iz katerega je razvidno, da trgovina ni vir okužb. To po njihovem mnenju kaže tudi na to, da so takšni ukrepi nesorazmerni.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice