Na poslano vabilo ministrstva za okolje in prostor, naj izrazijo morebiten interes za postavitev objekta za termično obdelavo odpadkov na svojih tleh, se je vsaj potencialno pozitivno odzvalo šest občin.

Na poslano vabilo o interesu postavitve objekta za termično obdelavo odpadkov je odgovorilo trinajst občin, so za STA povedali na ministrstvu za okolje. 

»Odzivi občin so zelo različni - od splošne podpore za izgradnjo takega objekta nekje na območju Slovenije preko primernih lokacij v posameznih občinskih prostorskih načrtih do informacije, da občine takega objekta na njihovem območju ne načrtujejo,« so pojasnili. V večini primerov so občine zaprosile za dodatne informacije.

Zanimanje za tak objekt je nakazalo šest občin; to so mestne občine Maribor, Ljubljana in Ptuj ter občine Jesenice, Kočevje in Šalovci.

Mestna občina Maribor je izkazala zanimanje za postavitev objekta termične obdelave odpadkov in vključitev v sistem daljinskega ogrevanja. Ljubljansko mestno občino zanima objekt na dveh potencialnih lokacijah, ki sta usklajeni z občinskim prostorskim načrtom. Mestna občina Ptuj je energetski objekt za termično obdelavo opredelila v izvedbenem delu prostorskega načrta.

Občini Jesenice in Kočevje projektu nista nenaklonjeni, vendar pa sta zaprosili za dodatne informacije. Občina Šalovci pa je izrazila zanimanje, vendar se interes občine križa z interesom občine Razkrižje - ta je namreč okoljskemu ministrstvu kmalu zatem sporočila, da postavitvi takega objekta nasprotuje za celotno področje Pomurja, so povedali na ministrstvu.

Ministrstvo se bo z zainteresiranimi občinami sestalo v začetku novembra.

V Sloveniji je že nekaj časa živahna razprava o tem, ali država potrebuje svoj objekt za termično obdelavo oziroma sežigalnico odpadkov. Potreba po tem se je znova pokazala, potem ko je ministrstvo ta teden opozorilo na potrebo po pravočasnem zapiranju neustreznih in potencialno nevarnih odlagališč odpadkov po državi. 

Slovenija je v smislu končne obdelave odpadkov trenutno močno odvisna od tujine, s tem pa tudi od tam postavljenih cen.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice