Na mariborskem kliničnem centru so za potrebe kirurških delavnic iz ZDA naročali človeške glave. Cena od 500 do 700 evrov na glavo.

Človeške glave so iz ZDA za raziskovalne namene v Sloveniji naročali na mariborskem kliničnem centru, je poročal RTV Slovenija.
Anatomske dele človeških glav so potrebovali za kirurške delavnice, in sicer za učenje najnovejših kirurških tehnik. Iz tujine so jih naročali zato, ker jih anatomska inštituta v Sloveniji nista mogla zagotoviti, je za RTV Slovenija zatrdil predstojnik, ki je omenjene delavnice organiziral.

A v ljubljanskem Inštitutu za anatomijo so za RTV Slovenija to dejstvo zanikali.

V treh letih uvozili 39 delov

UKC Maribor je leta 2012 iz ZDA uvozil 10 človeških glav, je za RTV povedal Boštjan Lanišnik. Na mariborskem inštitutu za anatomijo so RTV Slovenija potrdili, da omenjenih glav ne bi mogli zagotoviti, na ljubljanskem inštitutu pa so povedali, da bi anatomske dele lahko zagotovili, le da bi morali potem kirurško izobraževanje potekati v Ljubljani.

Na mariborskem kliničnem centru so za RTV Slovenija še povedali, da je bil uvoz človeških glav iz ZDA cenejši, kot če bi si jih priskrbeli v Sloveniji. Za izobraževalne namene otorinolaringologov so v letih 2012, 2013 in 2014 v Maribor iz ZDA uvozili 39 anatomskih delov.

Stroški priprave in prevoza za eno človeško glavo so znašali med 500 in 700 evri.

V pogovoru za omenjeno televizijo je Lanišnik dejal še, da Komisija za medicinsko etiko ni imela nobenih etičnih ugovorov.
Uvožene človeške glave pa so po opravljenih delavnicah kremirali in njihov pepel raztrosili na pokopališču Dobrava.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

joko-te v oko (nepreverjen)

se je baje mali murgeljski palček prijavil,, da po smrti donira svoje telo,,,pa je bil baje zavrnjen,,
argument <>

Starejše novice