Strokovni direktor Univerzitetnega kliničnega centra Maribor Matjaž Vogrin je opisal trenutne epidemiološke razmere v bolnišnici, opisal pričakovanja in načrte v prihodnje, orisal pa je tudi kadrovsko stanje.

Epidemiološka slika v Sloveniji se naglo slabša, sočasno se slabšajo tudi razmere v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor. Viša se število covid bonikov, zmanjšujejo se kapacitete postelj za obravnavo pacientov.

»Kot je znano, smo pričeli s fazo 3, kar je bilo nujno glede na število hospitaliziranih pacientov. Kot veste, imamo v tem trenutku hospitaliziranih okrog 70 pacientov, ki se zdravijo zaradi akutnega covid-19 obolenja in pa več kot 20 pacientov, ki se zdravijo v intenzivni terapiji,« je pojasnil strokovni direktor Univerzitetnega kliničnega centra Maribor Matjaž Vogrin.

V fazi 3 so aktivirali ne samo stavbo druge etaže ginekološke klinike, ampak še prvo etažo ginekološke klinike in stavbo oddelka za infekcijske bolezni, kjer deluje tudi covid ambulanta. 

»Ob tem se nevarno bližamo limitu, kar se tiče zasedenosti postelj za intenzivno terapijo, ki jih imamo v tem trenutku na voljo 24, tako da smo primorani večati kapacitete z dodatnimi, v končni fazi 16 posteljami, ki bodo zasedene postopoma, kakršen bo pač prirast pacientov,« pojasnjuje Vogrin.

Grafični prikaz stanja covid bolnikov za obdobje 14. septembra do 28. oktobra.
Tedenski prikaz stanja covid bolnikov UKC Maribor za obdobje od 10. julija do 23. oktobra 2020.

Primanjkuje tako kadra kot postelj

Zaradi nenehnega naraščanja števila bolnikov s covid-19 Univerzitetni klinični center Maribor počasi vstopa v četrto fazo organizacije dela. Predvidoma se bo to zgodilo v začetku prihodnjega tedna. 

Primanjkuje kadra, primanjkuje postelj, a že pripravljajo dodatne prostore za namestitev covid bolnikov na oddelku za pljučne bolezni.

Strokovni direktor kliničnega centra poudarja, da so imeli pred covid krizo v ustanovi zaposlenih samo enajst zdravnikov, ki so bili specializirani za intenzivno zdravljenje pacientov, bodisi kirurških bodisi internističnih, in to na 27 bolniških posteljah, sedaj pa načrtujejo dodatnih 40 postelj

»Je pa popolnoma jasno, da nimamo niti zdravniškega kadra niti kadra zdravstvene nege, kar je izjemno pereče. Skratka vsi, ki delajo v intenzivni terapiji, so enormno obremenjeni, zato jim v tem trenutku izrekamo vso pohvalo in zahvalo,« dodaja Vogrin.

Trenutno je v Univerzitetnem klininem centru Maribor odsotnih kar 133 uslužbencev, od tega 24 zdravnikov in 68 delavcev zdravstvene nege.

Vse več zaposlenih mora zaradi izgorelosti na bolniško

Na covid delovišča je prerazporejenih več kot 200 zdravstvenih delavcev, vse večje težave pa povzroča tudi izgorevanje zaposlenih, ki morajo na bolniške: »Tudi tukaj je ta številka blizu 150.« Posledično odpadajo številni zdravstveni programi, veliko jih bodo morali v prihodnje še dodatno reducirati.

Se pa v delo v kliničnem centru na srečo vključujejo zunanji sodeavci, tudi študenti medicine in študenti zdravstvene nege, ki jih pomaga že okoli sto. Ob tem pa so pripravljenost pokazali tudi koncesionarji. Na pomoč je priskočilo deset koncesionarjev in pa tudi medicinske sestre, ki delujejo izven mariborskega kliničnega centra.

Na račun pomanjkanja kadrovskih resursov se bodo v prihodnje zagotovo zniževali standardi zdravljenja covid in tudi necovid pacientov. 

Donacija Lions Klub Maribor Zarja – Hoferjevi izdelki namenjeni zaposlenim na covid oddelkih.
Donacija 65 invalidskih vozičkov je izpeljal Rotary klub Maribor Grad v sodelovanju z Rotary Club of Mosman iz Avstralije, ki so prispevali polovičen delež sredstev za nakup.

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

MATEJ (nepreverjen)

VI KAR LEPO IZGORITE DO KONCA! NAJ VAS CORONA VIRUS PRITISNE DA VAM PIZDO VTRGA PROČ! IN DA SE VSE SKUPAJ SESUJE DO KONCA! ZDAJ PA VAS IMAM RES POLNI KURAC!!!

Pomoč in finan… (nepreverjen)

Finančna in varna pomoč
Zdravo. Nič več ne skrbi glede ponudbe posojila z obrestno mero 3% na mesec za znesek od 5000 € do 10.000.000 €. E-naslov: [email protected]
Hvala vam

Starejše novice