Fotografija je simbolična.
V Sloveniji so v zadnjih desetih letih zabeležili 170 umorov. Preverite, koliko od njih se jih je zgodilo v Podravju.

Najpomembnejša motiva za umore in uboje v Sloveniji sta spor in maščevanje, piše STA. Do umorov in ubojev velikokrat pride v družinskem krodgu ali med znanci.

Krvavo leto 2015, v Pomurju že osem let brez umora

V zadnjem desetletju se je v Sloveniji zgodilo kar 170 umorov in poskusov umora, od tega 55 ali skoraj tretjina na območju Policijske uprave Maribor.

Statistika na področju umorov v državi iz leta v leto precej niha. Lani so policisti na območju Slovenije obravnavali deset umorov in poskusov umorov, kar je bilo najmanj v zadnjih desetih letih. Na območju Policijske uprave Maribor se je lani zgodil en umor ali poskus umora.

Po podatkih Generalne policijske uprave so največ umorov in poskusov umorov, kar 25, obravnavali leta 2015. To je skupaj z letom 2017 bilo tudi najbolj krvavo leto dekade.

Na območju Podravja je bilo daleč najbolj krvavo leto 2013, ko je Policijska uprava Maribor obravnavala kar 11 tovrstnih primerov. Pri tem je pravzaprav šlo za rekord zadnjega desetletja, ki ga je dve leti pozneje dosegla le še Ljubljana.

Število umorov in poskusov umorov, ki so jih v preteklem desetletju obravnavale policijske uprave in Generalna policijska uprava, si oglejte v infografiki:

Za uboj do 15 let zapora, za umor najmanj toliko

Ste presenečeni? Če ste pričakovali višje število oziroma se vam zdi, da ste v medijih še nedavno prebirali o nasilnih smrtih v vaš okolici, naj vas opomnimo, da zakon pravzaprav razlikuje med ubojem in umorom.

Končni izid je za žrtev resda enak, a umor zaznamuje predvsem namen nekomu vzeti življenje na grozovit, zahrbten način, iz morilske sle, iz koristoljubnosti, zato da bi storil ali prikril kakšno drugo kaznivo dejanje, iz brezobzirnega maščevanja ali iz kakšnih drugih nizkotnih nagibov. Uboji medtem običajno niso načrtovani, do njih pa pride v posebnih okoliščinah, brez pričakovanja ugodnih posledic.

Temu ustrezne so tudi razlike v kazni. Za prvega je zagrožena zaporna kazen od petih do petnajstih let, za drugega pa zaporna kazen najmanj petnajst let.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

komunistka Olga (nepreverjen)

ampak onaj za Umor Krambergerja je pa dobil miloščino

Starejše novice