Slika je simbolična.
Kot kaže, se bodo verniki župnije Turnišče, kot verniki iz okoliških župnij kmalu poslovili od slovenskih minoritov, ki v Turnišču delujejo že od leta 2015.

Toni Brinjovc, ki ga številni poznajo kot 'pojočega'  duhovnika, s svojim posebnim pristopom naj kmalu več ne bi širil vere v Pomurju.

Priljubljeni duhovnik, kot preostali minoriti naj bi zapustili župnijo Turnišče. 

Primanjkljaj bratov verskega reda povod za odhod?

Pod okriljem minoritov, ki so prevzeli turniško župnijo, je nastal znameniti Minoritski samostan svetega Antona Padovanskega

Leta 2016 je bila podpisana 20-letna pogodba za delovanje minoritov, vodstvo slovenske minoritske province Svetega Jožefa pa se je sedaj na Škofijo Murska Sobota obrnilo s prošnjo za sporazumno prekinitev le te.

»Število bratov v naši provinci se je nepričakovano zelo hitro zmanjšalo«

V sredo zvečer je Škofija Murska Sobota tudi uradno potrdila naše informacije v sporočilu, ki ga objavljamo v celoti:

»Javnosti sporočamo, da patri minoriti, ki od leta 2015 vodijo župnijo Turnišče, iz te župnije odhajajo. To je soboškemu škofu dr. Petru Štumpfu v pismu z dne 20. 3. 2023 št. 25/23 sporočil provincialni minister p. Milan Kos. Navedel je tudi razlog: »Število bratov v naši provinci se je nepričakovano zelo hitro zmanjšalo (od leta 2015 do danes nas je v provinci 11 patrov manj). Provinca zaradi tega ne more več zagotoviti treh patrov (kar je tudi najmanjše možno število bratov v samostanu), da bi lahko dobro nadaljevali to pastoralno delo.« Zaradi tega je provincialni definitorij na X. redni seji 23. februarja 2023 sprejel odločitev, da z 31. julijem 2023 vrnejo škofiji župnijo Marije Vnebovzete v Turnišču.

Škof dr. Peter Štumpf je to odločitev sprejel z razumevanjem za kadrovske stiske minoritov. Obenem se je provincialnemu ministru p. Milanu Kosu in patrom, ki delujejo v Turnišču, še posebej p. Toniju Brinjovcu, zahvalil za osemletno zavzeto delo v župniji, kakor tudi v lendavski dekaniji in v škofiji. Teh osem let so v Turnišču delovali patri, ki so z vso gorečnostjo opravljali zaupano jim poslanstvo, bili vernikom širše okolice vsak dan na razpolago za spoved in pogovor. Zadnji dve leti so patri oskrbovali tudi bolnike v soboški bolnišnici, predvsem v covidnih oddelkih.

Škof vabi turniške župljane k hvaležni molitvi za patre minorite in k molitvi za novega turniškega župnika ter nove duhovne poklice, da bi Kristusovo oznanilo doseglo vse ljudi, jih krepilo na njihovi poti k Bogu.

Škofijski ordinariat,« so zapisali v sporočilu za javnost.

Oglasil se je tudi 'pojoči' župnik

Da bi izvedeli več podrobnosti o odhodu minoritov, smo se obrnili  na župnijo Turnišče in patra Tonija Brinjovca.

Slednji nam je v telefonskem pogovoru za Sobotainfo pojasnil, da se res razmišlja v smeri, da bi naj tako on kot preostali minoriti zapustili župnijo. 

Vendar je v času našega telefonskega pogovra povedal, da za zdaj še nič ni uradno, saj so še čakali potrditev iz škofije Murske Sobote.

Bo cerkev v Turnišču v prihodnje manj obiskana?

Pod vodstvom minoritov in župnika Tonija Brinjovca se je znatno povečalo število obiskovalcev turniške cerkve.

Pater je svojim edinstvenim pristopom do vere poskrbel za prepoznavnost župnije in tako velikokrat privabil tudi vernike iz sosednjih župnij. 

Se bo to kmalu spremenilo?

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice