Izolacija je lahko tudi čas za ustvarjalnost. Pri Javnem skladu Republike Slovenije za kulturne dejavnosti, ki tudi med karanteno ostaja aktiven in aktualen, so trenutno odprti kar trije literarni natečaji.

Do 23. aprila 2020 lahko odrasli literati nad 30 let na natečaju V zavetju besede sodelujejo s svojimi neobjavljenimi pesniškimi, proznimi in dramskimi besedili. Enak pa je tudi rok za prijavo na natečaj za najboljšo leposlovno samozaložniško knjigo, izdano v letu 2019. 

Do 3. julija 2020 bo odprt natečaj za najboljšo protestno pesem ali satiro Mentorjev feferon, ki se naslanja na bogato tradicijo satire pri nas in spodbuja k pisanju angažirane poezije. Ta bo v zdajšnjih kriznih razmerah zagotovo imela veliko snovi. 

Po besedah lanske zmagovalke Polone Campolunghi Pegan je »protestna poezija ventil, skozi katerega je kdaj pa kdaj dobro potisniti slike, ki se nekje nalagajo, pa kar nočejo oditi. Absurdnosti, puhlosti in zlaganosti nastavlja ogledalo. Ohranja ostrino pogleda ter vleče iz otopelosti«. 

Imeti zmagovalni »feferon« ji pomeni, »da te je nekaj kvalitetno zbodlo ali razjezilo. Pa da imaš še vedno upanje, da ostaja tudi tista druga, drugačna plat, za katero se splača biti.«

To je zmagovalna pesem lanskega Mentorjevega feferona, ki jo je uglasbila in izvedla skupina Suha Južina Band.

Natečaj za najboljšo protestno pesem ali satiro Mentorjev feferon 2020 je anonimen in namenjen vsem tistim, ki pišejo ostro, brezkompromisno in neizprosno. Najbolj pekoč feferon bo izbrala žirija, ki jo sestavlja Ksenija Jus, Jose in Matej Krajnc.

Več o natečaju in prijavi tukaj.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice