Center za medicinsko mikrobiologijo na Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano zadnje dni obdela skoraj dvakrat več testov kot prejšnji teden. Jeseni novo povečanje, zato novi sodelavci in nova oprema.

Na Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano, eni redkih nacionalnih ustanov s sedežem v Mariboru, so od začetka epidemije obdelali že skoraj 80.000 vzorcev, torej skoraj polovicov vseh odvzetih brisov v državi.

»Zadnje čase opažamo, da se število vzorcev za diagnostiko covida znova povečuje,« pravi vodja oddelka za medicinsko mikrobiologijo Maribor Andrej Golle.

Statistika obdelanih vzorcev na Centru za medicinsko mikrobiologijo:

  • Prvi teden septembra: povprečno 588 vzorcev na dan.
  • Drugi teden septembra: povprečno 1033 vzorcev na dan.

Skupno 47 odstotkov vseh vzorcev v državi.

Tudi dvojno število testov pregledajo v enem dnevu

Kljub temu da se je število vzorcev skoraj podvojilo, še vedno uspejo pravočasno obdelati rezultate. 

»Večina naših izvidov je dosegljiva znotraj 24 ur. Ne moremo pa izključiti delnega podaljšanja v primeru, če bi število vzorcev preseglo kapacitete naših aparatur ali osebja,« opozarja Golle.

Dodatne zaposlitve in nove aparature

Podobnega pomanjkanja opreme in drugih materialov, kot v prvem valu epidemije, zdaj ne zaznavajo. V prihodnjih tednih tako pričakujejo dodatne aparature, ki so jih že naročili. Zaposlili so tudi dodatne mikrobiologe in zdaj teste preglejujejo v dveh izmenah.

»Magistri mikrobiologije, ki jih mi sprejemamo, so zelo dobro izobraženi in jih lahko zelo hitro vključimo v naše vsakodnevno delo,« nove sodelavce pohvali vodja oddelka za medicinsko mikrobiologijo Maribor.

Priprave na dodatno povečanje dela jeseni, pomagali bi molekularni testi

Ob večjem povečanju vzorcev sicer prednostno obravnavajo tiste iz bolnišnic, sledijo pa odvzeti brisi iz vstopnih točk.

»Jeseni pričakujemo povečano število vzorcev, ker se bodo okužbam s covidom pridružile še druge respiratorne okužbe, ki jih na osnovi same klinične slike ne moremo jasno ločiti od covida in v takih primerih bo potrebno testiranje,« pravi Golle in dodaja, da nočnih izmen za zdaj ne načrtujejo.

Če bi jim uspelo pridobiti dovolj hitrih molekularnih testov, bi lahko najnujnejše primere odkrivali tudi s stalno pripravljenostjo.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice