Mariborsko podjetje Surovina je pričelo s prevzemom, prevozom in predelavo dela izrabljenih gum iz gramozne jame v Lovrencu na Dravskem polju.

Te dni je stekla naslednja faza sanacija odlagališča odpadnih gum pri Kidričevem, ki velja za enega večjih ekoloških problemov pri nas.

Slovenija z odstranitvijo gum v Lovrencu na Dravskem polju uresničuje zahteve sodišča Evropske unije za dokončno sanacijo gramoznice. To je namreč ugotovilo kršitve v zvezi z neustreznim skladiščenjem in odlaganjem velike količine izrabljenih gum na omenjenem območju, ki so delno mešane z drugimi odpadki.

Pogodba s Surovino vredna več kot štiri milijone evrov

Surovina, ki se ukvarja s predelavo odpadkov, bo poskrbelo za naslednjo fazo sanacije jame, v kateri se nahajajo avtomobilske gume, večinoma prekrite s prodom oziroma gramozom. Med te so pomešani tudi drugi odpadki, kot so ostanki od obdelave mešanih komunalnih odpadkov in izrabljenih motornih vozil. Podjetje mora izrabljene in odpadne gume iz postopka vulkanizacije odstraniti iz gramoznice, odpeljati in oddati v obrat, kjer odpadke reciklirajo do proizvodov, ki ne bodo več odpadek, ali pa jih uporabijo kot gorivo oziroma za drugo vrsto pridobivanja energije.

Skupna vrednost pogodbe za prevzem, prevoz in predelavo 19.000 ton gum iz gramoznice znaša nekaj več kot štiri milijone, rok za izvedbo del pa je leto dni, poročajo na STA.

Za 36 tisoč ton gum doslej tri milijone evrov

STA poroča, da so na inšpektoratu povedali, da je bilo v štirih letih doslej iz omenjene gramoznice odpeljanih okoli 36.000 ton izrabljenih gum, ki so jih oddali obdelovalcem odpadkov iz Hrvaške, Madžarske in Slovenije, v manjši meri pa tudi na Slovaškem ter v Bosni in Hercegovini. Država je za to odštela dobre tri milijone evrov.

Okoljski inšpektorat je podjetju Albin Promotion iz Majšperka, ki je medtem že pristalo v stečaju, že pred leti naložil sanacijo gramozne jame, ker pa je državi grozila visoka kazen Evropske komisije, se je sama lotila sanacije. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice