FOTO: Matej Pušnik
Javni zavod za turizem Ptuj, Mestna občina Ptuj in Zavod Beletrina so v sodelovanju z organizatorji pestrih poletnih festivalov, v središču Ljubljane, predstavili številne festivale in dogodke.

Promocijo so organizatorji popestrili s kulinarično in vinsko ponudbo, obiskovalce prireditve in naključne mimoidoče pa sta pozdravljala rimska vestalka in vojščak na hoduljah. 

Kot je povedala predstavnica za odnose z javnostmi MOP Barbara Ferčič, bo poletje v znamenju številnih festivalov z različnih kulturnih, umetniških in zabavnih področij, s katerimi se Ptuj poklanja 1950 – letnici prve pisne omembe Ptuja v antičnem viru. 

To priložnost pa so izkoristili tudi za predstavitev kandidature Ptuja za Evropsko prestolnico kulture 2025, ki je po besedah Aleša Štegra, vodja kandidature, izvrstna priložnost, da mesto z izjemno, več kot dvatisočletno zgodovino, polno velikih evropskih zgodb, živih in spečih, te zgodbe ne le oživlja, temveč jih usmeri v prihodnost in jih pri tem posodablja. 

FOTO: Matej Pušnik

Stojnice privabile številne Ljubljančane

Stojnice s promocijskimi materiali, ki vabijo k obisku Ptuja in njegovih poletnih festivalov, so privabile številne Ljubljančane in obiskovalce prestolnice, gostitelji pa so vabili tudi s prigrizki in z izbranimi vini lokalnega vinarja Gorjupa. Radovedne poglede sta privabljala dva lika iz rimske zgodovine, na katero je Ptuj izjemno ponosen in ji bodo posvečene spektakularne XII. Rimske igre med 15. in 18. avgustom. O dvatisočletni zgodovini sta pričala vestalka v beli obleki in rimski vojščak s ščitom, ki je stopil tudi na hodulje, da je bilo ptujsko dogajanje opazno tudi od daleč. 

Ptujsko festivalsko poletje

Sicer pa se je Ptujsko festivalsko poletje že pričelo, saj v sklopu Gledališkega poletja že potekajo gledališke predstave Mestnega gledališča Ptuj v izjemni  kulisi Minoritskega samostana. V soboto, 22. junija, pa se bo 17. Grajskih igrah vrnilo v srednjeveške čase.  Med 28. junijem in 4. julijem se bo ptujski grad spremenil v kino na prostem, saj bo gostil 10. Kino brez stropa, festival Art Stays, ki bo trajal vse od 5. do 12. julija,  pa se z razstavo Prihodnost/Future ozira v čas, ki šele prihaja. 

Glasbeni festival Arsana bo že enajsto leto popestril poletno glasbeno dogajanje v mestu, med 19. in 27. julijem pa se na izjemnih lokacijah starega mestnega jedra obetajo spektakularne glasbene poslastice. 

FOTO: Matej Pušnik

Vrhunec praznovanja obletnice Ptuja bo predstavljala osrednja slovesnost ob prazniku Mestne občine Ptuj, ki bo potekala 2. avgusta. Slavju se bodo pridružili gostinci in hotelirji starega mestnega jedra, ki obljubljajo dve nepozabni Ptujski noči. Tri dni druženja ob domačih vižah z uveljavljenimi ansambli, priložnost pa bodo dobili tudi mladi, pa prinaša 50. festival narodno zabavne glasbe v organizaciji Radio Tednika in Štajerskega Tednika, ki bo potekal 9. in 11. avgustom na Mestnem trgu. 

Konec poletja bo mesto ob kozarcu vina prisluhnilo poeziji, že tradicionalni Dnevi poezije in vina bodo potekali od 21. do 24. avgusta.  

Ko se poletje že prevesi v jesen, bo čas za skodelico kave, Ptujske zgodbe o kavi se bodo pripovedovale od 26. do 29. septembra v kulisi starega mestnega jedra.

Ptuj je včeraj uspel zdramiti pozornost Ljubljančanov in njenih obiskovalcev, organizatorji srečanja pa so prepričani, da je festivalsko poletje dober razlog za obisk mesta, ki je s svojo bogato zgodovino in kulturo samozavestno stopil v tekmo za naziv EPK 2025. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice