V Mariboru bodo danes izvedli še deaktivacijo druge letalske bombe, ki so jo prejšnji teden našli na gradbišču pri železniškemu mostu. Evakuacija kar 1000 prebivalcev, ki živijo v radiju 300 metorv od mesta najdbe, se je začela ob 8. uri.

Deaktivacija 500-kilogramske ameriške letalske bombe, ki pa v sebi skriva precej več eksploziva kot prva - kar 254 kilogramov, bo potekala danes. Bomba ima mehanski vžigalnik, v zadnjem delu pa je celo poškodovana oziroma odprta.

Ker je količina eksploziva prevelika, so se strokovnjaki odločili za način nadzorovanega postopnega sežiganja, ki lahko traja tudi dve uri, je povedal poveljnik državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi, Darko Zonič.

Evakuacija, v radiju 300 metrov od najdene bombe, se je začela ob 8. uri in bo trajala predvidoma do 16. ure. Sodeluje kar deset gasilskih društev in nekaj več kot 200 pripadnikov gasilcev, civilne zaščite, policije in drugih služb. Predvidoma ob 12. uri pa bodo v mestu sprožili sireno z znakom za splošno nevarnost in takrat naj bi strokovnjaki tudi začeli postopek onesposobitve bombe. Po končanem uničenju ubojnega sredstva bo sirena sporočila konec nevarnosti in takrat se bodo ljudje lahko vrnili v svoje domove.

Evakuirani prebivalci se bodo znova lahko umaknili v Dvorano Tabor, pristojne službe pa še enkrat pozivajo javnost, da dosledno upošteva navodila, saj bo le tako mogoče zagotoviti popolno varnost.

Pomembne informacije:

Do Dvorane Tabor bo iz Mlinske ulice (postajališče na zunanji strani avtobusne postaje) med 8. in 10. uro vozil avtobus podjetja Marprom. Seveda, se bo do evakuacijske točke mogoče pripeljati tudi z avtomobili.

Za bolne in starejše, ki sami ne bi zmogli zapustiti svojih domov, bo poskrbela Služba nujne medicinske pomoči. Za organizacijo prevoza naj občani pokličejo na številko 112. Ob tem vse prebivalce na območju evakuacije prosijo, da preverijo, ali so vsi sosedje obveščeni o ukrepu, ter pomagajo tistim, ki potrebujejo pomoč.

Občane prosijo, da poskrbijo tudi za svoje domače živali.

Na širših območjih bodo od 8. ure do konca intervencije veljale zapore nekaterih cest, in sicer znotraj »obroča«, ki povezuje naslednje točke: Vodni stolp na Lentu – križišče Maistrove in Cankarjeve ulice – križišče Kopitarjeve in Kersnikove ulice – križišče Meljske ceste in hitre ceste – križišče Kopitarjeve ulice in Partizanske ceste - Ulice pariške komune in Titove ceste – krožišče na Glavnem trgu – križišče Osojnikova ulica-Pobreška cesta – križišče Nasipna ulica in Mejna ulica – križišče Trg revolucije-Pobreškega cesta.

Na območju od 300 do 600 metrov od Plinarniške ulice, kjer bo potekala intervencija, bo veljal ukrep zaklanjanja. Tam se prebivalcem ni bo treba evakuirati, morajo pa ostati v stavbah. Dobro je, da pod streho spravijo tudi svoje avtomobile.

Stavba Oddelka za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Maribor je v 600-metrskem pasu, zato bodo zaradi njihove varnosti pacienti in osebje ostali v stavbi. Obiskov na tem oddelku danes ne bo. Ostali oddelki in klinike UKC Maribor bodo delovali kot običajno.

Avtobusna postaja Maribor bo danes zaprta, avtobusi v mestnem potniškem prometu bodo vozili po spremenjenih trasah in prilagojenem voznem redu.

Zaprto bo tudi nakupovalno središče Europark.

V času intervencije vlaki ne bodo vozili mimo Železniške postaje Maribor.

Med 8. in predvidoma 20. uro bo na širšem območju intervencije motena oskrba s plinom.

Po končani intervenciji bo sirena sporočila konec nevarnosti. Takrat se bodo ljudje lahko vrnili v svoje domove.

Kontaktna telefonska številka za splošna vprašanja občanov o intervenciji in ukrepih evakuacije ter zaklanjanja je: 030 710 840. Ko bo intervencija končana, bo sirena to naznanila z znakom za konec nevarnosti.

Policija bo na območju, kjer bodo potekale evakuacija in druge aktivnosti v zvezi z intervencijo, izvajala aktivnosti za zagotavljanje varnosti ljudi in premoženja. Pri tem bo zaradi spremljanja in dokumentiranja policijskih postopkov uporabila tehnična sredstva za fotografiranje in videosnemanje, med drugim tudi s pomočjo brezpilotnih zrakoplovov. Za nemoteno delo strokovnjakov bo odrejena začasna omejitev gibanja, kar velja tudi za brezpilotne zrakoplove, daljinsko ali avtonomno vodena vozila in druga primerljiva tehnična sredstva. Policisti smejo prisilno prizemljiti ali ustaviti tehnično sredstvo, s katerim bi se kršila ta odredba.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice