V Mariboru pristojne službe obravnavajo že tretji primer obolelega za ošpicami, ki je bil v stiku s prvim prijavljenim primerom. Zaradi novega pojava je potrebna dodatna previdnost. Obdobje inkubacije se je po novem primeru podaljšalo za dodatnih 14 dni.

Za ošpicami je v Mariboru zbolel še 41-letni moški, ki je bil v stiku s prvim prijavljenim primerom. Moški je že v domači oskrbi, smo še izvedeli.

Gre že za tretji primer ošpic v manj kot mesecu dni v Mariboru. 41-letnik se je okužil od moškega, ki je potoval po Srbiji in ni bil cepljen. Na isti način se je pred desetimi dnevi okužil tudi dojenček, ki so ga zdravili na pediatrični kliniki, zdaj pa je že v domači oskrbi.

Epidemiološka služba Nacionalnega inštituta za javno zdravje Območna enota Maribor je potrdila, da so bili 30. maja obveščeni o tretjem primeru ošpic v Mariboru. 

»Med zdravstvenimi službami je bila vzpostavljena ustrezna komunikacija, ki je maksimalno znižala število kontaktov,« so še dejali na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje.

NIJZ: Zaradi pojava novega primera potrebna previdnost

Epidemiološka služba je po prijavi primera identificirala 63 kontaktov znotraj družine in zdravstvene službe. Kot so zagotovili, so potrdili vse potrebne epidemiološke ukrepe, s katerimi so maksimalno omejili možnosti za pojav dodatnih primerov.

»Inkubacijska doba po prvem primeru se je že iztekla, zato dodatnih obolelih v povezavi s prvim primerom ne pričakujemo več. Potrebna pa je previdnost zaradi pojava novega primera, saj se obdobje inkubacije, ko se lahko pojavi dodaten primer, podaljša do 20. junija,« še opozarjajo.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice