Najprej Slovenska Bistrica, nato še Ormož. Obe občini s s sklepom sprejetim na občinskem svetu obsodili ravnanje pripadnikov vard in jim izrazili negostoljublje.

Napis Slovenska varda čez krajevno tablo Mihovci v občini Ormož. A takšna ali drugačna varda tukaj ni dobrodošla. Povod? Incident s tujim štoparjem, ki so ga vardisti imeli v postopku.

»Prestrašen je bil, prišel sem do njega in mu rekel, da to ni policija, naj kar gre,« se spominja Vid Voršič iz Liste Gradimo prihodnost skupaj, ki je pobudnica sprejetja sklepa negostoljubnosti.  

Težave je imel tudi lastnik kampa Templarjevo posestvo, saj so vardisti hodili po njegovem zemljišču in ga obtoževali, da tihotapi migrante. Po vzoru Slovenske Bistrice, kjer so vardam prvi izrekli negostoljubje, so ormoški svetniki vardam vrata pokazali soglasno.

»Želimo pač preprečiti, da se to ne bi več dogajalo, konec koncev, nekdo pride k nam, želi se pri nas počutiti varno, dobrodošlo in ne bi radi, da z nekimi dejanji nekateri naredijo moteče stanje,« pojasnjuje župan občine Ormož Daniel Vrbnjak

Napis Slovenska varda čez krajevno tablo Mihovci v občini Ormož.

Sodu so dno izbili še grafiti po občini, ob katerih so se pripadniki varde celo fotografirali. Mimoidoči, s katerimi smo govorili, se s potezo občine strinjajo. »So nekaj ustavljali ljudi. Ne zdi se mi to primerno, kakorkoli,« pravi Ivanka Belovič.

Podobne odzive dobimo tudi na ulicah Slovenske Bistrice, kjer je občinski svet junija s sklepom obsodil delovanje pripadnikov Štajerske varde.

»Meni je predvsem noro, kako ima lahko ena država dve vojski? Že to je neumno, saj imamo eno vojsko. Zakaj bi še mogli neko gardo imeti zraven,« se sprašuje Janko Čolnik

A občinski sveti so pravzaprav lahko izrazili zgolj moralno nestrinjanje s početjem vard, pojasnjuje strokovnjak na področju upravnega prava, javne uprave in upravnih postopkov Gorazd Trpin: »S pravnega vidika je takšen sklep zgolj deklaratorne narave in nima nikakršnega pravnega učinka. Kot recimo, če bi mestni svet Ljubljane prepovedal kolesarjenje po Ljubljani ob petkih.« 

Grafiti po občini Ormož, ob katerih so se pripadniki varde celo fotografirali.

Morebiti pa moč občin v primeru vard niti ni tako majhna, namiguje Voršič: »Slišal sem, da zdaj že o tem razmišljajo v Ljutomeru, pa še kakšna občina. Poskušali smo s tem začeti, da se bo mogoče o tem govorilo. Saj smo rekli tudi, če vardisti pridejo na pijačo v civilu naj pridejo, pa sedijo, ne pa da hodijo v uniformah okoli in ustavljajo turiste ali hodijo nekomu po kampu okoli. To pa je malo sporno.« 

Kljub nezaželenosti so na družbenihn omrežjih v Štajerski vardi že napovedali, da bodo še to poletje prav na območju občine Ormož organizirali tabor. 

V Slovenski Bistrici je občinski svet junija s sklepom obsodil delovanje pripadnikov Štajerske varde.

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Celovitost Sta… (nepreverjen)

Ali so vardaristi legitimni? Legitimnost je odvisna od politicnega cilja in ce se varda zavzema za celovitost Stajerske ima legitimnost.

Grafiti (nepreverjen)

Začneš z besedo, nadaljuješ z grafitom in zadevo stopnjuješ.... Potem se še slikaš poleg. Pa kam smo prišli, da temu na državni ravni ni konca.

Franc s Piramide (nepreverjen)

Varda do Vardarja!

Starejše novice