Na Občini Ormož je bil izveden podpis pogodbe za Energetske sanacije javnih stavb v Občini Ormož. Katere stavbe bodo deležne prenove?

Ormoški župan Danijel Vrbnjak je s koroškim gradbenim podjetjem Kograd Igem in celjsko gradbeno družbo GES podpisal pogodbi za 1,6 milijona evrov vredno energetsko sanacijo štirih javnih stavb.

Kot so sporočili iz ormoške občine, bodo z evropsko sofinanciranim projektom obnove zaključili v letu 2022.

Občina je bila uspešna pri pridobivanju evropskega denarja

Občina Ormož je v sklopu operativnega programa evropske kohezijske politike v iztekajočem se finančnem obdobju pridobila nekaj manj kot 670.000 evrov nepovratnih sredstev. Razliko od prejetega evropskega denarja do celotne vrednosti projekta bo občina zagotovila iz lastnih sredstev. 

Kot poroča STA se o možnostih polovičnega sofinanciranja sanacije občinske stavbe dogovarjajo tudi z ministrstvom za javno upravo.

Kaj bodo sanirali?

Energetska sanacija javnih objektov se bo izvedla v letu 2020 na Košarkini hiši na Kogu, v letu 2021 se bosta izvedli energetski sanaciji Ljudske univerze v Ormožu in Podružnična osnovna šola Podgorci, v letu 2022 pa se bo energetsko sanirala tudi občinska stavba z Upravno enoto Ormož.

Občinska stavba je bila zgrajena že pred letom 1900, zato je energetsko stanje objekta slabše in bodo potrebni sistematični ukrepi za zagotovitev energetske učinkovitosti ter posledično zmanjšanje rabe energije, seveda z upoštevanjem zaščite kulturne dediščine.

Podobno velja tudi za vse tri ostale objekte. Košarkina hiša na Kogu bila zgrajena leta 1938 in je spomeniško zavarovana, podobno velja za zgradbo ormoške ljudske univerze, zgrajene leta 1920, pa tudi za zgradbo šole v Podgorcih, ki izvira iz leta 1912.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice