V občinah Ormož, Središče ob Dravi, Sveti Tomaž in delu Ljutomera je vlada izdala uredbo o vodovarstvenem območju za javno oskrbo s pitno vodo.

Kot so sporočili z vlade, gre za uredbo, določeno z namenom, da se zavaruje vodno telo, ki se uporablja za odvzem ali je namenjeno za javno oskrbo občanov s pitno vodo. Gre za uredbo, ki vodno telo zavaruje pred onesnaževanjem ali kakim drugim obremenjevanjem. 

Ta uredba določa razne standarde komunalne opremljenosti, ki morajo biti izpolnjeni, določa program varstva okolja ter obveznosti občin in izvajalcev javnih služb pri opravljanju del, ki se nanašajo na pitno vodo.

Je torej uredba, ki pitno vodo zavaruje pred onesnaževanjem ali raznimi dejavniki, ki bi lahko vplivali na zdravstveno ustreznost ali količino pitne vode. 

Vodovarstveno območje delimo na notranja območja, ki se delijo na tri dele. Najožje vodovarstveno območje ima najstrožji režim. Sledi ožje vodovarstveno območje, ki ima strožji režim ter širše vodovarstveno območje, ki ima milejši režim varovanja voda.  

Del vodovarstvenega območja, ki zajema občine Ormož, Središče ob Dravi, Sveti Tomaž in del Ljutomera zajema tudi del okolice črpališča Mihovci, kjer je kar 16 vodnjakov, in črpališče v kanalu Formin

Ti dve črpališči sta namenjeni prav oskrbi s pitno vodo, zato sta zavarovani z uredbo. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice