Akcija zbiranja sredstev se je pričela lani, v sredo je vodstvo ptujske bolnišnice prejelo donacijo v višini 49 tisoč evrov.

V ptujski porodnišnici se letno rodi blizu 900 otrok, novi aparati pa pomenijo velik napredek v porodništvu. Ptujska bolnišnica se že leta spopada s težavami pri zagotavljanju sodobne medicinske opreme, ki je nujno potrebna za kvalitetno, varno in dostopno zdravstvo. Družbeno odgovorna podjetja in posamezniki so prepoznali njihove težave in nam priskočili na pomoč pri nakupu inkubatorja, CTG aparata in reanimacijske mizice za potrebe ginekološko – porodnega oddelka, ki je eden izmed stebrov bolnišničnega dela.

Akcija zbiranja sredstev se je začela lani in dobro leto dni kasneje je bila akcija več kot uspešna, saj so donacijo v višini 49.000 evrov včeraj predali vodstvu ptujske bolnišnice. V zadnjih letih Porodnišnica Ptuj aktivno sodeluje pri rojstvu skoraj 900 otrok letno. Večina je zdravih, tako starši skupaj z novim družinskim članom že po dveh ali treh dneh zadovoljni in srečni zapustijo porodnišnico. 

»Žal pa pri vseh vse ne poteka tako gladko. Nekaj otrok je rojenih pred rokom, njihova telesna teža znaša od 1.800 do 2.500 g. Med donošenimi otroci je 10 - 15 % kategoriziranih v skupino bolnih novorojencev, ki potrebujejo še dodatno zdravljenje - oksigenoterapijo, antibiotično terapijo, fototerapijo, intravensko infuzijo ipd. Pred rokom rojeni novorojenci in tisti, ki so v skupini bolnih otrok, potrebujejo intenzivni nadzor in zdravljenje, ki ga izvajamo v inkubatorju. Inkubator nam omogoča, da otroku zagotavljamo kontrolirano temperaturo, vlažnost in zadovoljivo koncentracijo kisika,« pojasnjuje direktor Splošne bolnišnice Jožeta Potrča Ptuj Andrej Levanič.

Za nakup inkubatorja in reanimacijske mizice so s pomočjo akcije ptujskih Soroptimistk zbrali 33.300 evrov, od tega je skoraj pol denarja prispevalo ptujsko podjetje Pika Poka, ki upravlja z otroškimi trgovinami Pikapolonica. Donirana sredstva so v Bolnišnici namenili za nakup najsodobnejšega kombiniranega inkubatorja - grelnoreanimacijske posteljice v eni enoti z monitoringom in reanimacijskim modulom.

Inkubator z dodano opremo omogoča celotno oskrbo kritično bolnega novorojenčka, ki ga brez premeščanja lahko na enem mestu oskrbimo in ob tem ves čas nadzorujemo njegove življenjske funkcije.

Številni donatorji

Velik prispevek k skupni donaciji, 10.000 evrov, so zbrale ptujske Soroptimistke, del denarja pa so prispevali še Energija Plus, Qlandia, Pošta Slovenije, Kulturno društvo France Prešeren iz Vidma ter Ginekološki kongres. Zavarovalnica Triglav in NLB sta skoraj 16.000 evrov zbrali za nakup novega CTG aparata oziroma kardiotokografa za dvojčke z dodatno enoto za telemetrijo.

To pomeni v porodništvu velik napredek pri snemanju plodovih srčnih utripov in materinih popadkov. Omogoča varno in zanesljivo spremljanje dvojčkov, praktično ni več kabelske povezave med aparatom in snemalnimi sondami. Porodnici omogoča prosto gibanje pred porodom (do stranišča, kopalnice) ter nadzor novorojenčka pri porodu v vodi vse do samega iztisa.

»Poslanstvo Zavarovalnice Triglav je ustvarjanje varnejše prihodnosti. Želimo si, da bi bilo za novorojenčke in njihove mamice čim bolje poskrbljeno oziroma da bi bila pot do njihovega prvega srečanja varna in čim manj stresna. Pri tem jim bo pomagal nov, sodoben CTG aparat,« je ob predaji povedal Uroš Skuhala, direktor Območne enote Maribor Zavarovalnice Triglav.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice