V Zavodu TuRA Ptuj so v sodelovanju s Pokrajinskim muzejem Ptuj-Ormož predstavili vinske degustacije v temi.

Degustacije potekajo v popolni temi, domiselno pa so jih umestili v rove pod ptujskim gradom. Na ta način želijo oživeti rov pod gradom, obenem pa slediti turističnim trendom na področju kreativno-kulturnega turizma.

Vino na drugačen način

Vinske degustacije v temi nam približajo vino drugače, kot smo vajeni. Popolna tema pomaga, da vino ne samo okušate, ampak ga tudi začutite. Le s pomočjo brbončic zajamete okuse in globine vina, ki jih drugače morda ne bi začutili. Ob tem pa zajamete tudi zgodbo in okuse vina najstarejšega mesta.

Celotno ponudbo Degustacije v temi pripravljajo Jana in Anja iz Zavoda TuRA Ptuj, ter Marjan iz podjetja Preobrazba 42. Degustacije strokovno vodita Peter Vesenjak in Rado Škrjanec. Glasbo, ki spremlja celoten proces degustacije, je pripravila Sara.

Rovi burijo domišljijo

Jana Gerl, zavod TuRA: »Rovi pod Ptujskim gradom so vedno burili domišljijo prebivalcev in obiskovalcev Ptuja. Temni in skrivnostni, kot hodniki vinskih kleti, ki se raztezajo pod mestnimi ulicami in hišami, v katerih so nekoč prebivali pomembne vinogradniške družine in trgovci z vinom. Z vinskimi degustacijami v temi želimo dodati prispevek v mozaik ptujskih zgodb, ki burijo domišljijo prebivalcev.«

»Ptuju želimo ponuditi vinsko izkušnjo, ki izvira iz lokalnega okolja, vendar se dogaja drugače, kot ostale vinske pokušine, ki smo jih navajeni. Obenem želimo v prihodnje obuditi celoten rov, ga napolniti z idejami in dogajanjem. Da bo to prostor, kamor zahajajo tako domačini, kot obiskovalci mesta Ptuj,« dodaja Gerlova. 

V rovu konstantna temperatura 13 stopinj Celzija

V TuRA Ptuj se ob tem ne želijo ustaviti. Pripravljajo že nove ideje, ki bodo v rov pod gradom pripeljale tako mlade, kot malo manj mlade obiskovalce. 

Kot zanimivost lahko povejo, da je v rovu konstantna temperatura 13 stopinj. Zato bo obiskovalce poleti prijetno ohladilo, pozimi pa pogrelo. 

Rovi pod gradom, kjer degustacijo potekajo, niso bili izbrani slučajno, saj je tudi Ptujski grad povezan z vinogradništvom in kletarjenjem. Tradicija pa sega že v čas Gospodov Ptujskih - v 15. stoletju se omenja vinograd pod gradom in sklepajo, da je grad tedaj že imel svojo vinsko klet. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice