FOTO: Damjan Trafela
V Salonu umetnosti na Ptuju bodo danes popoldne odprli razstavo domačega slikarja Jožeta Foltina, ki bo na ogled vse do 31. marca.

Med tradicionalnimi pustnimi liki ptujskega področja zagotovo izstopa kurent ali korant. S svojo mogočno in bogato opravo ter s skrivnostnim in demonskim obredjem kurent nagovarja na prehodu iz zime v pomlad prav vse, ki so mu kdaj koli prekrižali pot. Na razstavi v Salonu umetnosti so postavili na ogled Foltinov najnovejši likovni opus na temo lika kurenta, ki je nastal v letu 2018.

Jože Foltin se je rodil v Nemčiji, med vojno izseljenim slovenskim staršem, po vojni pa se je šolal in živel z družino na Ptuju. Obiskoval je OŠ Mladika, nato pa šolanje nadaljeval v Mariboru. Študiral je na mariborski in kasneje tudi na ljubljanski fakulteti.

Diplomiral je pri akademskem slikarju profesorju Zdenku Huzjanu. Znan je bil kot učitelj likovne umetnosti in ravnatelj na različnih šolah v Spodnjem Podravju, nazadnje je bil vse do upokojitve leta 2007 ravnatelj na osnovni šoli v Markovcih.

Najraje se je posvečal krajinam in etnografskim motivom 

Kot slikar se je že od začetka svoje likovne ustvarjalnosti v okviru motivike najraje posvečal krajinam, vedutam in etnografskim motivom, izhajajoč iz svojega neposrednega okolja. V začetku devetdesetih let je zapričel raziskovati tudi drugačne likovno-izrazne možnosti in v svoja dela uvedel geometrijsko stilizacijo na skrajnem pragu abstrakcije.

Svoja dela je razstavljal na številnih razstavah v Sloveniji in tujini ter sodeloval pri več kot stotih skupinskih razstavah, na skoraj petdesetih samostojnih razstavah, v približno osemdesetih likovnih kolonijah in na mnogih ex temporih, kjer je prejel čez trideset nagrad. Je tudi član profesionalnega Društva likovnih umetnikov Maribor in Zveze društev likovnih umetnikov Slovenije.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice