Zbornica komunalnega gospodarstva pri Gospodarski zbornici Slovenije ocenjuje, da je odpadnih sveč v Sloveniji približno 1285 ton.

V Sloveniji delujejo štiri družbe, ki skrbijo za odvoz odpadnih sveč, to so Prons, Sveko, Interseroh in Zeos. Ministrstvo za okolje in prostor bi moralo v skladu z državno uredbo objaviti deleže, v katerih mora vsaka od omenjenih družb odpeljati sveče od posamičnih izvajalcev javnih služb.

V Sloveniji za odpadne sveče velja razširjena odgovornost proizvajalca, je za STA pojasnil direktor Zbornice komunalnega gospodarstva Sebastijan Zupanc ter še dodal: »Tisti, ki dajejo sveče na trg, plačajo pooblaščeni družbi, da jih po uporabi odstrani s trga in ustrezno predela«.

Tako se izpolnjevanju svojih obveznosti izogibajo nosilci izvajanja, zaloge odpadnih sveč pa medtem ostajajo na dvoriščih komunalnih podjetij.

Takšno stanje traja že leta. Veliko izvajalcev javnih služb se skuša dogovoriti neposredno s predelovalci odpadnih sveč, vendar pa še veliko teh pristane med drugimi odpadki. V Sloveniji obratuje le predelovalnica na Jesenicah, medtem ko v Ljutomeru po požaru ostaja zaprta. Zaradi tega v vzhodnem delu Slovenije ostane največ odpadnih sveč.

Zupanc je še za STA dodal, da ministrstvo za okolje in prostor težavo ter z njo povezane pozive in opozorila ignorira. Zbornica pa ob enem državo poziva, naj razmere sistemsko uredi in objavi deleže ter izpolni vse obveznosti iz uredbe. Poudari pa še, da bi država morala zagotoviti interventen odvoz že nakopičenih odpadnih sveč.

Novi minister za okolje bo moral prioriteto posvetiti celotnemu sistemu razširjene odgovornosti ravnanja odpadkov. V Sloveniji so izjeme le odpadne gume za odvoz katerih, v celotni državi, skrbi le eno podjetje, so zapisali še na STA.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice