V minulem tednu so zabeležili dva nova primera okužbe z virusom Zahodnega Nila.

Nacionalni inštitut za javno zdravje je minuli teden prejel dve novi prijavi okužbe z virusom Zahodnega Nila.

Obolela sta se najverjetneje okužila v pomurski in savinjski regiji, oba pa so zdravili v bolnišnici in jo po izboljšanju zdravstvenega stanja že odpustili v domačo oskrbo.

Zabeleženi trije primeri okužb

Do sedaj so bili v letošnji sezoni pri nas zabeleženi skupaj trije primeri okužb z virusom Zahodnega Nila, medtem ko so testirali že več kot 50 bolnikov.

Severozahodni del Hrvaške je najbolj kritično območje za okužbo z virusom Zahodnega Nila. Tudi zato previdnost ni odveč, glede na ugodne vremenske razmere pa se zna zgoditi, da bodo komarji v naših koncih vse do konca oktobra.

Kakšni so simptomi?

Virus se prenaša s pikom komarja, večina oseb, pa navkljub piku in okužbi z virusom Zahodnega Nila, ne zboli.

»Samo približno petina okuženih zboli z vročinsko boleznijo, podobno gripi, ki izzveni brez posledic. Prizadetost osrednjega živčnega sistema, ki se odrazi kot meningoencefalitis , torej vnetje možganskih ovojnic in možganovine,  ima manj kot en odstotek okuženih. Večina bolnikov s prizadetostjo osrednjega živčnega sistema je starejših od 65 let in kronično bolnih,« pravijo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje.

Kako se zaščitimo?

Pri NIJZ so ob tem pripravili smernice oziroma predloge kako lahko najbolj učinkovito preprečimo okužbo oziroma zmanjšamo tveganje okužbe.

- nosimo svetla oblačila, ki naj pokrivajo čim večji del telesa, 
- izogibamo se zadrževanju na prostem, ko je aktivnost komarjev največja (zjutraj in pozno popoldan), 
- uporabljamo sredstva (repelenti) za zaščito proti komarjem. Dosledno sledimo navodilom proizvajalca za učinkovito in varno rabo, 
- preprečujemo vstop komarjev v notranje prostore z uporabo mrež proti komarjem, 
- poskrbimo za okolico in odstranimo pogoje za razmnoževanje komarjev (zastala voda v vazah, podstavkih za rože, zamašeni žlebovi...). 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice