Slika je simbolična.
Organizacija DrogArt opozarja, da na Vrhniki krožijo lažne xanax tabletke, ki so lahko tudi smrtonosne.

DrogArt, organizacija, ustanovljena z namenom zmanjševanja škodljivih posledic drog in alkohola med mladimi, poroča, da je bila na Vrhniki, v okviru Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS zaznana lažna xanax tabletka, ki je namesto alprazolama vsebovala klonazolam

Rezultati analize, narejene v Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano, so pokazali, da bela tabletka pravokotne oblike z zarezami ter z napisom xanax na eni strani in z oznako »2« na drugi strani, namesto alprazolama vsebuje nevarno snov klonazolam. Tabletka je bila kupljena na Vrhniki.

Foto: DrogArt
Foto: DrogArt

Negativni stranski učinki

Klonazolam ima precej močnejši učinek kot alprazolam, učinki klonazolama pa so podobni učinkom zelo močnih opioidov, saj lahko med drugimi povzroči močno sedacijo in depresijo dihanja - upočasnjeno dihanje, dihalni zastoj. 

Drugi negativni stranski učinki so še: izguba ravnotežja, opotekanje, upočasnjeno odzivanje, utrujenost, zaspanost, otopelost, nerazločen govor, slabost, omotica, bruhanje, suha usta, izguba spomina, zmedenost, nejasno razmišljanje ... 

Pri oralnem zaužitju klonazolam začne učinkovati v obdobju od desetih minut do pol ure, učinki pa lahko trajajo tudi od šest do deset ur.

Organizacije, ki ozaveščajo

Vzorce sta v okviru anonimnega zbiranja vzorcev psihoaktivnih snovi zbrali info točki Združenja DrogArt in Društva Stigma. Analizo vzorcev je izvedel Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano. Obvestilo je pripravil Nacionalni inštitut za varovanje zdravja.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice