V bližnji preteklosti je bilo v zadnji tretjini marca podobno mrzlo leta 2013. Takrat se 25. marca temperatura v notranjosti Slovenije sploh ni dvignila nad ledišče, zapadlo je okoli 15 centimetrov snega. Hladno vreme je takrat trajalo do 8. aprila.

Sredi tega tedna se bo povečala verjetnost za padavine in ker bo nad nami hladen zrak, bo po nižinah v notranjosti občasno rahlo snežilo. 

Izrazito hladno vreme bo imelo posledice tudi na sadnem drevju. Več kot tri tedne prezgodaj so zacvetele marelice, opaža Agencija Republike Slovenije za okolje. Tudi breskve ne zaostajajo veliko, zacvetele so na Primorskem, cvetovi pa se na toplih vinogradniških legah odpirajo tudi drugod po Sloveniji. Zaenkrat kaže, da se bodo temperature zraka v zatišnih legah spustile pod kritične vrednosti, ki bi jih sedaj cvetoče sadno drevje še lahko preneslo brez poškodb, zato obstaja velika nevarnost spomladanske pozebe.

Kakšna je vremenska napoved?

Vremenoslovci napovedujejo, da bo danes na zahodu sončno, drugod bo deloma jasno, predvsem na vzhodu bo občasno tudi pretežno oblačno. Burja bo prehodno nekoliko oslabela, v notranjosti pa se bo severovzhodni veter okrepil. Najvišje dnevne temperature bodo od 2 do 6 stopinj Celzija.

Jutri bo oblačnost proti vzhodu naraščala, na zahodu bo ostalo precej jasno. Dopoldne bo na Primorskem pihala zmerna do močna burja, ki bo popoldne oslabela, v notranjosti bo pihal okrepljen severovzhodnik. Najnižje jutranje temperature bodo od -5 do -2, v alpskih dolinah okoli -10, najvišje dnevne od 2 do 6 stopinj Celzija.

V sredo bo v notranjosti pretežno oblačno, nekaj sonca bo na Primorskem. Predvsem v vzhodni polovici države bo občasno rahlo snežilo. Še bo hladno in vetrovno. V četrtek bo oblačno s padavinami. Po nižinah bo sprva snežilo, čez dan pa bo sneg prehajal v dež.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice