Iz Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca Maribor so sporočili, da nimajo novih pozitivnih okužb s koronavirusom.

Testiranih je bilo skupaj 83 zaposlenih iz območne enote nujne medicinske pomoči zdravstvenega doma Maribor, od tega jih je bilo 76 negativnih na covid-19.

Pri zaposlenih, ki so bili negativni, bodo ponovili testiranje jutri, 2. julija, oziroma v petek, 3. julija.

Po preučitvi novih dejstev epidemiološka služba Nacionalnega inštituta za javno zdravje še išče izvor okužbe, saj ne more potrditi vnosa okužbe iz Črne gore.

Zaradi okužb s koronavirusom se je v območni enoti nujne medicinske pomoči prilagodil režim dela na terenu v pred bolnišnični enoti nujne medicinske pomoči.

V dnevnem času med 7. in 19. uro, vse dni v tednu, deluje vozilo urgentnega zdravnika v sestavi urgentni zdravnik - specialist urgentne medicine in diplomirani zdravstvenik, ki izvozita na vsako nujno aktivacijo s strani Dispečerskega centra Maribor.

Ob vozilu urgentnega zdravnika je aktivirano tudi vozilo MoeREA – reanimobil, v katerem delujeta dva diplomirana zdravstvenika

V primeru, če je stanje pacienta na terenu stabilno, reanimobil brez spremstva zdravnika transportira pacienta v Univerzitetni klinični center Maribor, vozilo urgentnega zdravnika pa je pripravljeno za naslednjo aktivacijo.

Če je stanje pacienta takšno, da zahtevo stalno prisotnost zdravnika, ta opravlja spremstvo pri transportu, vozilo urgentnega zdravnika pa se pelje za reanimobilom in prevzame zdravnika na lokaciji predaje pacienta v Univerzitetni klinični center Maribor, da sta pripravljena za naslednjo aktivacijo.

Gre za Rendes Vouz sistem, katerega se poslužujejo v nekaterih državah Evropske unije, saj omogoča maksimalen izkoristek urgentnega zdravnika na terenu v predbolnišnični nujni medicinski pomoči.

Sestava ekip med 7. in 19. uro:

  • vozilo urgentnega zdravnika v sestavi zdravnik – specialist urgentne medicine in diplomirani zdravstvenik,
  • dve vozili MoeREA v sestavi dveh diplomiranih zdravstvenikov,
  • pet nujnih reševalnih vozil v sestavi diplomirani zdravstvenik in zdravstveni reševalec,
  • tri nenujna reševalna vozila, ki pa se lahko v trenutku spremenijo v status nujnega, saj imajo vso potrebno opremo v sestavi dveh zdravstvenih reševalcev,
  • dodatna štiri sanitetna reševalna vozilav sestavi zdravstvenega reševalca.

V nočnem času, med 19. in 7. uro zjutraj vse dni v tednu deluje:

  • eno vozilo, predbolnišnična ekipa nujne medicinske pomoči v sestavi zdravnik – specialist urgentne medicine, diplomirani zdravstvenik in zdravstveni reševalec, 
  • štiri nujna reševalna vozila v sestavi diplomirani zdravstvenik in zdravstveni reševalec,
  • eno nenujno reševalno vozilo, ki pa se lahko v trenutku spremeni v status nujnega, saj ima vso potrebno opremo v sestavi dveh zdravstvenih reševalcev.

Število vozil kljub odsotnosti zdravstvenega kadra zaradi samoizolacije se ni spremenilo

Enota za hitre preglede in dežurna ambulanta, ki deluje v sklopu urgentnega centra Univerzitetnega kliničnega centra Maribor deluje normalno vse dni v tednu.

Tudi enota helikopterske nujne medicinske pomoči deluje nemoteno.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice