V Skupini Talum inovativnosti posvečajo posebno pozornost in v zadnjem obdobju beležijo zelo dobre rezultate. Na področju množičnega inoviranja so od 1. septembra lani do konca avgusta letos zabeležili 1157 predlogov 500 predlagateljev.

V okviru natečaja Upam si!, kjer so letos zbirali inovativne predloge, kako s pomočjo sodobne tehnologije za večjo učinkovitost in produktivnost povezati naprave in stroje v procesih z ljudmi, pa je bilo podanih kar 71 predlogov. Avtorjem najboljših inovativnih predlogov in sodelavcem, ki so v minulem obdobju podali največ inovativnih predlogov, so podelili priznanja in nagrade v okviru 7. Dneva inovativnosti v Talumu.

»Skupina Talum je del zahtevnega in nepredvidljivega trga globalne aluminijske industrije, ki je trenutno eden najbolj izpostavljenih. V zadnjem obdobju ga pretresajo še izzivi geopolitičnih iger in prvi opozorilni znaki pregrevanja gospodarstva, zato je pot inovativnosti edina prava,« je v nagovoru sodelavcem dejal predsednik uprave Taluma Marko Drobnič.

V Talumu so se zato odločili za pot sprememb, zastavljenih s strategijo prestrukturiranja svojih programov in z željo, da vzpostavijo kulturo tržno usmerjenega, hitro prilagodljivega, inovativnega podjetja, odprtega za spremembe.

Pri programu rondelic so postali najnaprednejši in največji proizvajalec na svetu

S takim načinom dela so pri programu rondelic že lani postali največji in tehnološko najnaprednejši proizvajalec na svetu, rastejo pri programih drogov, ulitkov in toplotnih prenosnikov, spreminjajo strukturo livarskih zlitin in lovijo njihovo čim višjo donosnost. S proizvodnjo elektroliznega aluminija so ostali najučinkovitejši na svetu po tokovnem izkoristku. 

V Talumu tako dohajajo in na nekaterih področjih celo prehitevajo največje tekmece v neizprosni konkurenci svetovne aluminijske industrije. To jim uspeva z bogatimi izkušnjami, z lastnim znanjem, ter z ustvarjalnostjo, strastjo in predanostjo vseh talumovcev.

Množična in profesionalna inovativna dejavnost 

Množično inoviranje zaposlenih je temelj procesa nenehnih koristnih predlogov in omogoča, da v neposrednem okolju prepoznajo in nadgradijo tiste sestavine, ki pomembno vplivajo na učinkovitost, kakovost, varnost in zdravje, ravnanje z okoljem, stroške itd. posameznega procesa. V sistem množičnega inoviranja sodi tudi akcija Upam si!, v kateri spodbujajo zaposlene k inovativnemu, razvojno usmerjenemu, naprednemu razmišljanju, razmišljanju v koraku s časom, o proizvodih in procesih, ki niso povezani z njihovim delom … V Talumu pravijo, da so dobrodošle vse ideje, najbolj pa tiste drugačne, ki sovpadajo s temo razpisa. Letos je bila tema natečaja nadgradnja procesov z digitalnimi tehnologijami.

Obravnavali so 1157 inovacijskih predlogov in povečali števila prodanih predlogov

V okviru množične inovativne dejavnosti, ki so jo spremljali v obdobju od 1. septembra 2017 do 31. avgusta 2018, so obravnavali 1157 inovacijskih predlogov. Glede na primerljivo preteklo obdobje so zabeležili povečanje števila podanih predlogov, ki jih je podalo 500 različnih predlagateljev, oziroma skoraj 100 zaposlenih več. 

Zelo zadovoljni so v Talumu tudi z rezultati letošnje akcije Upam si!, saj so kljub zahtevni temi (digitalizacija in prenova procesov) prejeli kar 71 predlogov. Cilj podanih predlogov na zaposlenega v letu 2018, ki znaša 1 predlog na zaposlenega, so dosegli že v obdobju od januarja do avgusta. Trenutno znaša 1,08 predloga na zaposlenega v Skupini Talum.

Sistematiziran podjetniški pospeševalnik

Profesionalna inovativna dejavnost je usmerjena v realizacijo tehničnih izboljšav, v razvoj novih proizvodov in tehnologij ter razvoj novih programov in dejavnosti, pa tudi v netehnološke inovacije na področju osnovnih in podpornih procesov. Podjetniške ideje, ki jih posredujejo zaposleni, partnerji, študentje in drugi, pa so lahko izhodišče za razvoj novih programov ali dejavnosti v skupini, predvsem pa priložnost za posameznika, da s pomočjo Taluma preveri in tudi realizira svojo podjetniško idejo bodisi v okviru podjetja bodisi na samostojni podjetniški poti. 

V ta namen je bil leta 2017 v okviru službe za strateški razvoj sistematiziran podjetniški pospeševalnik. Podjetniški pospeševalnik bo podpora za vse navedene možnosti, če bodo povezane z aluminijem in če bo njihov potencial prepoznal tudi Talum. 

Trije prejemniki priznanj za množično inoviranje

Na 7. Dnevu inovativnosti v Talumu so tako podelili priznanja in nagrade trem sodelavcem, ki so v zadnjem letu podali največ inovativnih predlogov. Prejeli so jih Franc Kodrič, operater v varnostno-nadzornem centru Vargas-Al, s 40 predlogi; Peter Belec, vodja izmene obdelave in pakiranja, PE Rondelice, z 28 predlogi; Zdravko Štumperger, elektrolizer 1 v PE Aluminij, s 25 predlogi.

Na področju profesionalne inovativne dejavnosti je bilo nagrajenih pet projektov. Dva med njimi sta že prejela zlato in srebrno priznanje Štajerske gospodarske zbornice za inovacije v Podravski regiji za leto 2018. Zlato priznanje je prejel projekt Eco green Alu can, srebrno pa Integracija naprednih in situ meritev pri proizvodnji primarnega aluminija. Še tri tehnične izboljšave oz. nagrajeni predlogi v okviru profesionalne inovativne dejavnosti (Z U-profili in ploščami do sanacije pokrovov komore, Vezanje kolutov, Izsekovanje rondel) prinašajo letno več kot 51.000 evrov gospodarske koristi. 

V okviru akcije Upam si! je bilo nagrajenih pet najbolje ocenjenih predlogov 14 avtorjev. Komisijo so prepričali predlogi Sledenje anod v proizvodnem procesu – SLANEL, Talumov virtualni muzej, Spremljanje tehnoloških parametrov za THK Bracket, Računalniško podprti operacijski načrti pri izdelavi orodij in Elektronsko merjenje širine ozkega traku.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice