Napadalne vrane na Slovenski ulici ustrahujejo ljudi.

Na uredništvo Sobotainfo se je obrnilo več bralcev, ki poročajo na napadih vran v središču Murske Sobote. O njihovi agresiji smo se prepričali tudi na lastni koži. 

Vrane napadajo mimoidoče

Vrane gnezdijo na drevesih na Slovenski ulici, in naj bi v tem času v gnezdu bili tudi mladiči, kar naj bi bil tudi vzrok agresivnega obnašanja vran, saj branijo mladiče.

Kot nam povedal eden od bralcev, sta ga včeraj med sprehodom od zadaj napadli dve vrani, ki sta ga začeli kljuvati v glavo. 

Siva vrana, ki brani mladiče

Gre za sivo vrano, ki v dolžino meri od 45 do 47 centimetrov, razpon peruti pa ima med 93 in 104 centimetri. Tako kot vsi predstavniki vranov ima močan kljun.

Siva vrana si gnezdo običajno naredi na visoko osamljenih drevesih, od koder ima valeča samica dober pregled na potencialnimi plenilci, gnezdi pa sicer od marca do maja. 

Lahko pride tudi do poškodb glave

V zelo redkih primerih lahko pride do napadov sivih vran na ljudi, kadar se ti preveč približajo negodnim mladičem. To se zdaj dogaja tudi v središču Murske Sobote.

Večinoma gre za simulirane napade z bližnjim preletavanjem, izjemoma pa pride tudi do fizičnega napada.

Tudi o tovrstnih napadih poročajo mimoidoči, eden izmed njih naj bi staknil celo manjše poškodbe na glavi. V večini primerov pri fizičnem napadu sicer pride do prask po koži glave ali na drugih izpostavljenih delih telesa. Vrana z napadom preneha, ko se človek oddalji od gnezda oziroma ptičjega mladiča. 

Mimoidoči se naj tako raje ne približujejo zaščitniškim vranam na Slovenski ulici, v primeru agresivnega vedenja sivih vran pa se o tem lahko obvesti inšpektorat za kmetijstvo, gozdarstvo in hrano ali lovsko inšpekcijo.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice