Slika je simbolična.
Po potrditvi prvega primera okužbe z južnoafriškim sevom koronavirusa v Sloveniji se je na okuženega mariborskega zdravnika vsul plaz kritik in obtožb. Omenjeni zdravnik je sedaj prejel prve sankcije njegovega delodajalca.

Minuli petek je bil v Sloveniji potrjen prvi primer okužbe z južnoafriškim sevom novega koronavirusa.

Okužil se je mariborski zdravnik iz Univerzitetnega kliničnega centra Maribor, ki se je z virusom okužil v Afriki, natančneje v Namibiji.

Omenjeni zdravnik je v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor zasedal mesto namestnika predstojnika oddelka za nevrokirurgijo, zdravnik pa je sedaj svoj položaj zaradi nedavnih dejanj izgubil, so za Mariborinfo potrdili v kliničnem centru.

Bodo sprožene tudi dodatne sankcije?

Zraven tega, da se je okužil z južnoafriškim sevom, pa zdravnika bremenijo tudi obtožbe o delu v tujini, kot smo že poročali je namreč zdravnik med dopustom v Namibiji opravil več zahtevnih operacij hrbtenice, dovoljenja za to pa s strani Univerzitetnega kliničnega centra Maribor ni imel. 

»Kaj je počel med dopustom, ne vemo, vsekakor ni imel privolitve ustanove, ni bil na službeni poti. O operacijah govori sam, nam njegova dejanja v zasebnem življenju niso znana, če je morebiti v tujini delal v imenu ustanove ali kot zdravnik Univerzitetnega kliničnega centra Maribor, od ustanove ni imel privolitve,« je za Mariborinfo povedal Vojko Flis, strokovni direktor kliničnega centra.

Ali bodo zoper zdravnika sprejeti tudi dodatni ukrepi, pa Flis poudarja, da bodo dodatne sankcije, če bo potrebno, sprejete po koncu nadzora.

»Nekaj dni je še potrebno počakati. Če želi ustanova zoper delavca ukrepati, potrebuje ustrezne pravne podlage. Ustanova jasno in glasno z njegovim zasebnim življenjem ni povezana, od določenih dejanj, morebiti povezanih z ustanovo, se v celoti distanciramo, ostalo pa bo sporočeno po opravljenem nadzoru,« zaključuje Flis.

Za odgovore smo se obrnili tudi na omenjenega zdravnika, ki pa nam je odgovoril, da je trenutno v bolniškem staležu in trenutno ni pripravljen za odgovarjanje na vprašanja.

Je zdravnik res prišel v službo vidno bolan?

Več medijev je sicer celo poročalo, da naj bi okuženi nevrokirurg prišel na delovno mesto z vidnimi simptomi koronavirusne bolezni, kar naj bi potrjeval dokument, ki so ga domnevno prejeli s strani Univerzitetnega kliničnega centra Maribor. 

Na slednje so se odzvali tudi v bolnišnici, kjer navedeno zanikajo. 

»V okviru poročanja o pojavu okužbe z južnoafriškim sevom, določeni mediji navajajo, da so s strani Univerzitetnega kliničnega centra Maribor prejeli dokument iz katerega izhaja, da je zaposleni prišel na svoje delovno mesto z vidnimi znaki okužbe. Navedeno zanikamo in pojasnjujemo, da tovrstnega dokumenta iz pristojnih služb Univerzitetnega kliničnega centra Maribor medijem nismo pošiljali,« so zapisali v kratkem sporočilu za medije.

Ob tem dodajajo, da ja edino uradno in relevantno izjavo na to temo podala vodja Enote za obvladovanje bolnišničnih okužb Lea Knez na minuli novinarski konferenci, ki je bila sklicana prvega marca. 

Zdravnik pravila karantene naj ne bi kršil

Naj spomnimo, Knezova je takrat potrdila, da je bil ustanovljen upravno epidemiološki nadzor, katerega namen je odkriti, če je zdravnik naredil kakšno napako.

»To bomo natančno pogledali. Zagotovo pa ne bi mogla reči, da je kršil pravila glede karantene,« je še dejala takrat Knezova. 

Štiri zaposlene, ki so bili rizični stiki z okuženim zdravnikom, so sicer napotili v izolacijo oziroma karanteno. Gre za tri zdravnike, ki si delijo zdravniško sobo in eno administratorko. 

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Jan (nepreverjen)

Ali danes lahko napišem

Starejše novice