Epidemiološka slika v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor ni nič kaj obetavna. V zadnjih treh dneh so odkrili dodatnih enajst okužb med zdravstvenimi delavci.

Strokovni direktor Univerzitetnega kliničnega centra Maribor Matjaž Vogrin opozarja, da so v zadnjih treh dneh odkrili dodatnih enajst okužb s covid-19 med zdravstvenimi delavci. Gre za enega zdravnika, pet medicinskih sester in pet administrativnih delavcev. Dodatno pa so odkrili okužbo še pri enem pacientu.

Po besedah Vogrina je v karanteni, poleg omenjenih, še vedno 18 zdravstvenih delavcev: »V septembru je bilo okuženih 35 zdravstvenih delavcev in 14 pacientov. Govorim o tistih pacientih, ki so hospitalizirani v bolnišnici zaradi drugih bolezni, pri njih pa smo našli obolenje covid-19.«

Maske morajo nositi tudi pacienti

»Ukrepi, ki jih izvajamo so učinkoviti, a vseh vdorov ne moremo zajeziti, žal,« dodaja Vogrin. Sprejeli pa so dodatna dva sklopa ukrepov, da bi dodatno zmanjšali možnost okužbe, ki se prenaša med zdravstvenimi delavci in tudi od zdravstvenih delavcev na paciente ali obratno: 

  • uporaba kvalitetnejših mask in omejitev števila ljudi, ki so lahko sočasno na enem mestu (na sestankih, obnašanje v jedilnici in podobno),
  • tudi pacienti so sedaj opremljeni z maskami, omejeno je gibanje pacientov med posameznimi sobami in izven bolnišnice, obiski so še vedno prepovedani.

»Pacienti so, v kolikor to dovoljuje njihovo zdravstveno stanje, ves čas v bolniških sobah, teh ne zapuščajo, razen če je to nujno in tudi ne zapuščajo bolnišnice. Prihajalo je do primerov, ko so pacienti, ki so relativno mobilni, prišli do izhoda iz bolnišnice in se tam srečali s svojci, kar poskušamo preprečiti, ker na ta način obstaja velika nevarnost vnosa okužbe,« pojasnjuje Vogrin.

Zdravstveno osebje pa mora nositi tudi zaščitna očala ali zaščitni vizir: »Ta zaščitna sredstva so že na voljo v zadostni količini. Strošek tukaj ni velik, še posebej, če ga primerjamo s stroški, ki nastanejo z zdravljenjem pacientov, ki jih zaradi tega gotovo imamo.«

Covid oddelek je v tem trenutku zaseden z dvajsetimi pacienti, dva pa sta nameščena na covid intenzivi.

»Zagotovo bo dovolj prostora za covid bolnike, to lahko zagotovim. Se pa moramo zavedati, da čim več bo covid pacientov tem več bo kadra premeščenega iz oddelkov, kjer so tudi potrebni. Posledično bomo morali zmanjševati program, nekateri programi so že nekoliko zmanjšani, tega bi radi čim manj,« dodaja Vogrin, ki opozarja, da je zdravljenje bolnikov v bolnišnicah ponavadi nujno, zmanjševanje programa pa ne pomeni nič dobrega.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice