Po okužbi učitelja v Šolskem centru Ptuj so pred dnevi potrdili še okužbo otroka, ki obiskuje Vrtec Ptuj.

Minuli petek, 11. septembra 2020, so v Vrtcu Ptuj za en oddelek preventivno odredili karanteno.

Do torka, 22. septembra, bodo v karanteni 13 otrok in trije zaposleni Vrtca Ptuj.

Simptomov okužbe ne kaže noben drug otrok 

Ravnateljica Vrtca Ptuj Marija Vučak je potrdila, da je trenutno v karanteni en oddelek vrtca. Razkrila je, da gre za oddelek eno do dve leti starih otrok v enoti Narcisa na Raičevi ulici na Ptuju.

Dodala je, da karantena ni bila odrejena zaradi okužbe zaposlenih. Sklepati gre torej, da je s koronavirusom okužen otrok.

Marija Vučak je zagotovila še: »Po podatkih noben drug otrok tega oddelka ne kaže simptomov ali se slabše počuti.«

V vrtcu stisko posameznikov razumejo

Ravnateljica Vrtca Ptuj je zagotovila, da delo v enoti poteka nemoteno: »Vse aktivnosti v zvezi s karanteno smo urejali v petek okoli 12. ure.«

Poudarila je, da si v vrtcu v času izrednih razmer prizadejavo ohranjati zaupanje staršev: »Tudi tako, da jim posredujemo informacije o stanju v oddelku, v katerega je vključen njihov otrok oziroma o stanju v njihovi enoti. Razumem stisko posameznikov, vendar se bomo žal vsi skupaj morali soočiti z novo realnostjo.«

Druženje med oddelki je omejeno

Marija Vučak je priznala, da je upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje in higienskih ukrepov v vrtcu zelo zahtevno prav zato, ker je izvedba dejavnosti namenjena najmlajšim.

»V sodelovanju s starši skrbimo za varnost in zdravje otrok, tako da v vrtec prihajamo le zdravi otroci in odrasli, odrasli vzdržujemo varnostno razdaljo, kadar to ni mogoče, nosimo zaščitno masko. Skrbimo za higieno rok, prostorov, odrasli si razkužujemo roke,« je naštela ravnateljica Vrtca Ptuj.

Razložila je, da se spremembe nanašajo predvsem na načrtovanje in izvedbo vzgojnoizobraževalnega programa dela: »Ni skupnih dejavnosti za več oddelkov ali na ravni enote, omejeno je druženje med oddelki, omejeno je koriščenje prostorov in igralnih površin. Tu so nove oblike komunikacije s starši: prej je bil poudarek na osebnem stiku, zdaj več preko elektronskih medijev.«

Dodala je, da so se z razkužili in zaščitnimi maskami povečali materialni stroški, poleg tega pa moraajo voditi bistveno več evidenc in podatkov kot prej.

V ptujskem vrtcu so staršem pripravili natančna navodila

V Vrtcu Ptuj so ob ponovnem odprtju zavoda maja letos staršem otrok pripravili posebna navodila in jih objavili na svoji spletni strani

Pred prvim vstopom otroka v vrtec morajo starši oddati izjavo. Prisotnost otroka morajo sporočiti vsak teden posebej.

V prostore vrtca lahko vstopajo le zdravi otroci in starši. Priporočeno je, da otroka v vrtec vodi le ena zdrava oseba. Ob prihodu in odhodu je treba upoštevati priporočeno varnostno razdaljo, torej 1,5 metra do dveh metrov.

V garderobah naj se starši zadržujejo čim krajši čas, v igralnice pa naj ne vstopajo.

Prinašanje igrač do nadaljnjega ni dovoljeno

Vsak oddelek ima ločen poslovalni čas, tako da se otroci in strokovni delavci ne zadržujejo z ostalim oddelki. Starši naj zato upoštevajo svoj najavljeni čas bivanja otrok v vrtcu. V zavodu jih prosijo, da pri tem upoštevajo res nujni čas bivanja.

Ob vstopu v igralnico si morajo otroci roke umiti z milom in vodo.

V vrtec je prepovedano prinašati igrače, knjige, hrano in podobno. Otrok naj ima s sabo rezervna oblačila v plastični vrečki, označeni z imenom otroka.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice