Na mariborskem sodišču so v torek sklenili sojenje predsedniku Gibanja Zedinjena Slovenija Andreju Šišku in soobtoženemu Mateju Lesjaku, ki ju obtožnica bremeni ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve.

Na mariborskem okrožnem sodišču so danes izrekli sodbo predsedniku Gibanja Zedinjena Slovenija Andreju Šišku, ki je obtožen ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve, in nekdanjemu članu podmladka SDS Mateju Lesjaku, ker naj bi pomagal pri tem početju. Oba sta bila spoznana za kriva.

Šišku je sodišče naložilo prestajanje osmih mesecev zaporne kazni, v katere se všteje čas preživet v priporu. Pripor je sodišče odpravilo. Vodja Štajerske varde bo moral le na prestajanje razlike v zaporni kazni, kar pomeni, da bo sredi maja že odslužil kazen. Pri obrazložitvi sodbe je Šiško ves čas odkimaval.

Lesjak je dobil pogojno zaporno kazen treh mesecev s preizkusno dobo enega leta.

To je prva sodba za takšno kaznivo dejanje v Sloveniji

Sodnica Vanja Verdel Kokol je prejšnji teden dokončno zavrnila zahtevo obrambe, da kot priče zasliši državni vrh. Obramba je namreč ob začetku sojenja predlagala zaslišanje predsednika republike Boruta Pahorja, premierja Marjana Šarca, nekdanjega predsednika vlade Mira Cerarja in predsednika opozicijske SDS Janeza Janše.

V zaključni besedi je Andrej Šiško, ki je v priporu že od 12. septembra, obtožbe tožilstva označil za konstrukt brez kakršnekoli realne osnove. »Obtožbe so brez realnega dokaza, nesmiselne,« je poudaril Šiško, za katerega okrožni tožilec Tilen Ivič zahteva leto in štiri mesece zaporne kazni.

Šiško je sicer trdil, da mu tožilstvo ni uspelo oziroma niti ni poskusilo dokazati to, kar mu očita. Zase je dejal, da ni niti pozival niti ščuval k oboroženemu uporu. 

Oprostilno sodbo je pričakoval tudi soobtoženi Matej Lesjak, ki je sodišču v enajstih točkah ponovil, da je kriv zgolj toliko, kolikor je kriv vsak snemalec.

Zagovornica Šiška Lucija Šikovec Ušaj je menila, da je mogoča le oprostilna sodba in da obtožb ne bi bilo, če se v zadevo Štajerska varda ne bi vmešala politika. Po njenem mnenju si je Šiško provokacijo v Apačah, kjer je potekal postroj Štajerske varde, omislil, da bi dobil medijsko pozornost. Šikovec Ušajeva je tako prepričana, da tožilstvu ni uspelo dokazati niti elementov kaznivega dejanja, kaj šele krivdo, da je storil očitano.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice