Kljub protestom in 4500 zbranih podpisom proti poseku dreves je včeraj zjutraj povsem nenapovedano na ptujski tržnici padlo šest mogočnih starih dreves. Civilni iniciativi ni uspelo preprečiti načrtov občine.

Posek dreves je na Ptuju dvignil veliko prahu. Na kraju, kjer je stalo šest starih dreves so v znak protesta zagorele sveče, ki so se pojavile tudi na stopnicah mestne hiše.

Musap Ziberi, ki že 41 let na tržnici prodaja sadje, je bil presenečen, da ga o pravi drvarski akciji ni nihče obvestil. Povedal je, da so pričeli ob 7.19, deset minut kasneje pa so bila podrta že vsa drevesa. Tudi Ziberi je prižgal svečo na porezanem štoru. 

Člani civilne iniciative Ohranimo drevesa na ptujski tržnici so v znak protesta prinesli še cvetje iz papira. Romana Ercegovič iz civilne iniciative je šokirana, saj tega niso pričakovali. Vendarle so upali, da se bo vzpostavil dialog, pravijo.

Zakaj takšna naglica?

Ptujčani so le nemo opazovali ostane porezanih dreves. Prepričani so, da podiranje v takšni naglici ni naključje. »Mislim, da je bilo to zato, da so naredili brez ovir pravzaprav, ker sigurno bi bili ljudje tu, ki bi protestirali,« je povedala mimoidoča.

Med podiranjem dreves je padel tudi pano za plakate, ostal pa transparent z načrti za prenovo tržnice. Ta je vredna skoraj 5 milijonov evrov in predvideva zasaditev 14-ih novih dreves. A vseh Ptujčanov načrti niso prepričali, zato so tudi na stopnicah mestne hiše zagorele sveče.

Župan nedosegljiv

Župan Mestne občine Ptuj Miran Senčar za pojasnila o poseku dreves ni bil dosegljiv. Pravzaprav nihče iz občine ni želel spregovoriti in občanom pojasniti, zakaj so se odločili za posek starih dreves. So pa v sporočilu za medije zapisali, da bo v naslednjih dneh objavila razpis za ureditev tržnice, gradnja pa bi se naj predvidoma začela v pomladnih mesecih.

Romana Ercegovič je poudarila, da bodo kljub temu, da niso naleteli na posluh pri drevesih, nadaljevali z delom. »4500 ljudi je podpisalo peticijo, da se ohranijo drevesa, ki jih ni nihče poslušal. Se pravi, niti svetniki, niti župan niso pokazali volje, da bi prisluhnili ljudem,« je še dodala.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice