December letos zagotovo ne bo tak, kot smo ga bili vajeni v preteklih letih. To je zdaj že jasno.

Vse bolj je jasno, da bomo morali pozabiti na decembrske koncerte, javna silvestrovanja, kuhano vino na stojnicah. Se pa mesta na Štajerskem, ki so letos že ostala prikrajšana za tradicionalna martinovanja, že odevajo v praznični decembrski duh.

In ne boste verjeli, na Ptuju so že postavili božično drevo, ljudje pa so navdušeni.  

Mimoidoči na Ptuju: »Fajn je, da so okrasili«

Nekje med jesenjo in pravljičnim decembrom, bi rekli, vmes pa epidemija. Medtem ko na okenskih policah ptujskih stanovanj še visijo cvetlični lonci, pridne roke že okrašujejo 16 metrov visoko božično drevo pred mestno hišo.

Najstarejše mesto v Sloveniji se je odelo v praznično preobleko, meščani pa so božičnega duha sredi turobnega novembra veseli.

»Seveda, pomaga malo, boljše je že, da je tak lepo narejeno, kot pa ne bi bilo nič,« meni mimoidoči Štefan Hojsak, Veljko Škovrlj pa dodaja: »Po mojem ne bo nič dogodkov po Ptuju, je pa fajn, da so to okrasili, da vsaj imamo vizualno podobo.«

Prazničnega optimizma ne manjka niti v Mariboru

Luči v vilinskem mestu znotraj štajerske prestolnice se bodo prižgale 27. novembra, osrednja praznična razsvetljava pa 3. decembra na Glavnem trgu.

Načrtujejo pa tudi božični sejem. »Še vedno se nadejamo, da bo mogoče na Trgu Leona Štuklja organizirati drsališče in snežni tobogan, tudi druge lokacije v mestu bodo praznično okrašene, s svetlobnimi instalacijami,« pojasnjuje Monika Jurišič Hlevnjak iz Zavoda za turizem Maribor.

Večina mimoidočih se je že odločila, da bo praznovala v družinskem krogu. »Kakšno boljšo večerjo bom pripravila, potičko obvezno spečem, pa se bomo malo tak družili,« pravi Metka Peklar, mimoidoča Marija Keglevič pa dodaja: »Nič kaj posebnega ne bo, doma bomo kuhali pekli, sinovi bodo prišli z družinami.«

Za praznični duh lahko poskrbimo tudi sami

V občini Kidričevo, kjer so zadnja leta znani, da v decembru pripravijo pravi mali praznični spektakel, znova pozivajo domačine, tudi sami okrasijo vasi in domove. Pozabili pa ne bodo niti tiste, ki so so v epidemiji v največji stiski.

»Predvsem jih želimo nekako obdariti ob Miklavžu, vsako leto smo jih povabili na srečanje, letos tega ne bo, bomo se pa nekako na njih spomnili. Bo pa tudi prišel Božiček, smo bili že na vezi z njim,« pojasnjuje župan občine Kidričevo Anton Leskovar.

Prav po teh ulicah Kidričevega naj bi se zapeljal s kočijo ali morebiti celo sanmi, če bo le dovolj snega. Želje starostnikov pa so ta december jasne - zdravja. »Pa če je kakšna radost s strani ljudi, tisto mi je najlepše,« še pristavi mimoidoča Vlasta Tetičkovič.

Zato četudi prazniki letos ne bodo takšni, kot smo jih vajeni, ne pozabimo na tiste, ki nas najbolj potrebujejo.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice