9-letna Lana Beranič iz Maribora je po zdravljenju v ZDA popolnoma drugačno dekle. Po zahtevni operaciji v ZDA lahko nosi normalne čevlje, teče in se ukvarja z lažjimi športi.

Nekaj več kot leto in pol po zahtevni operaciji v ZDA nas devetletna Lana Beranič pozdravi z roza kotalkami v rokah. Hitro se obuje in nam pokaže, kako ji gre. »Zaustaviti se ne znam,« nam prišepne. A iz dneva v dan je na kotalkah bolj spretna. 

Pred zdravljenjem čez lužo devet let stara Lana niti pomisliti ni upala, da bo nekoč lahko takole uživala. Zdaj že leto in pol nosi običajno obutev. A hojo še mora popraviti.

Operacijo v ZDA njen oče Marjan Beranič, ki je s svojo medijsko prepoznavnostjo pripomogel k zbiranju denarja za zdravljenje, ocenjuje za pravo odločitev. »Stvari se normalizirajo, sicer smo zdaj nekje na pol poti okrevanja, hodimo še v Sočo, še dobi ene posebne čevlje po naročilu narejene, da bo hodila čisto normalno, ker do zdaj ni,« pripoveduje.

Brez zbranega denarja ne bi šlo

Zahtevne operacije v ZDA, ki je trajala več kot 11 ur, družina ni pozabila. Pogumna Lana bolečine, ki jih čuti še danes, premaguje z nasmehom. Družina pa ni pozabila niti visokih stroškov, ki jih je zdravljenje potegnilo za seboj. Zavarovalnica je krila stroške operacije, a brez denarja, ki ga je za Lano zbirala vsa Slovenija, čez lužo ne bi preživeli.

»Vsi mislijo, da zavarovalnica vse krije in ne rabiš denarja, pa to v bistvu sploh ni res. Ogromno jih je že bilo v Ameriki in ogromno jih lahko pove, da so ogromni stroški. Zbralo se je 20.000 evrov, od tega smo prinesli domov 30 dolarjev, ne da bi kjer koli bila, da bi ji kaj pokazal, samo tisto osnovno,« se spominja Marjan.

Lano čaka še zdravljenje ožilja

Zaradi izkušenj ga številni starši, ki bijejo za svoje otroke podobne bitke, še danes kličejo za nasvet. »Prvo borbo, ki jo imajo, je z zavarovalnico. Tudi tu mi je ena gospa pisala, da v bistvu niti do zavarovalnice ne pride, do dr. Paleya je prišla, on bi operiral, ampak ji potem v Sloveniji zdravniki ne dajo potrdila, da so v pri nas izčrpane vse možnosti,« omeni zgolj enega izmed primerov.

A Marjan še ne spi povsem mirno. Lana je res navihana, a njene zdravstvene težave še niso v celoti končane. Zaradi krvavitev iz nog, jo čaka še zdravljenje ožilja, njen oče pa se že zdaj boji, da bi se zgodba lahko ponovila: »Kolikor smo videli, spet ne vedo, za kaj gre ... Tako da bomo mogli, kot kaže čakati, da se bo kdo javil in delil z nami informacije.«

Lana Beranič iz Maribora je po zdravljenju v ZDA popolnoma drugačno dekle. Nosi lahko normalne čevlje, teče in se ukvarja z lažjimi športi. A čaka jo še zdravljenje ožilja ...

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice