Mariborčan naj bi predmete zakopane pod zemljo gozdu ob Ptujski cesti, kjer je tudi tankovski rov, iskal kar z detektorjem kovin. Eno izmed min naj bi našel ob drevesu.

Mariborčan je v gozdu med Mariborom in Miklavžem v nedeljo dopoldne našel dve neeksplodirani protipehotni mini. A o najdbi pa ni takoj obvestil pristojne službe, ampak ju je nesel kar 300 metrov do bližnje Ptujske ceste. Pripadniki enote za neeksplodirana ubojna sredstva, ki jih je nato najditelj vendarle poklical, znova opozarjajo na takšno nespametno početje. 

»Je bilo pestro. Najdba je bila kar stara, moram pa poudariti, da je imel najditelj zelo veliko srečo. Dejansko je bila ognjena veriga prekinjena oziroma dotrajana, a bi lahko imela zelo velike posledice,« pravi Sašo Turnšek, pripadnik državne enote Civilne zaščite za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi. 

Kot je pojasnil, je šlo za nemško odskočno mino, »šrapnel granato, odskočno mino, ki onesposobi nasprotnika«. Zanima nas, kako? 

»Od tal odskoči okoli 90 centimetrov in eksplodira na tej višini, kar pomeni, da je onesposobila vojake in jim otežila delo, da so potem morali ranjence prenašati,« razloži delovanje tako imenovanih odskočnih min. 

Entuziastov z detektorji kovin vse več

Pripadniki civilne zaščite imajo pogosto opravka z iskalci tovrstnih vojaških spominkov. Tokratni najditelj naj bi po lastnih besedah odkril že dvanajst neeksplodiranih ubojnih sredstev, zato ga v vzhodnoštajerski enoti Civilne zaščite za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi že dobro poznajo.

»Na internetu lahko preveriš vse, a če ne veš, kateri tip je, kako delujejo vžigalniki, kakšno sredstvo vsebuje, ali je eksploziv, ali je samo smodniško polnjenje, ki lahko odtraja sčasoma, je zelo nespametno to kakorkoli prenašati in biti pameten,« še opozarja.   

Na 24ur.com so govorili z najditeljem odskočnih min, ki je želel ostati neimenovan. Kot je dejal za 24ur.com, z detektorjem kovin v gozdu pogosto išče predmete, ki so zakopani pod zemljo. Ponavadi najde kovance ali pa broške.

Mini naj bi najprej pustil na mestu, kjer ju je našel, kasneje pa ga je zaskrbelo, da bo na njiju naletel kakšen pohodnik. Zato se je v nedeljo vrnil na kraj najdbe in odskočni mini odnesel v bližino ceste. 

»Najslabše, kar bi se lahko zgodilo, bi lahko bile smrtne posledice,« je jasen.

Zaradi prenašanja mine iz lokacije, kjer je bila najdena, bi namreč lahko prišlo do sprožitve: »Najditelj ni vedel, kaj prenaša, dokler mu mi nismo pojasnili, za kaj gre. Posledice bi lahko bile katastrofalne, še posebej, če bi poskušal to stvar odpirati ali v njo posegati z nestrokovnimi podlagami, to bi bilo zelo nespametno početje.« 

Po Mariboru in okolici je še vedno veliko število protipehotnih min in letalskih bomb, ki še niso eksplodirale. Ob koncu druge svetovne vojne je namreč Maribor doživel kar 29 letalskih napadov. 

Policija in civilna zaščita zato znova pozivata, da je potrebno ob vsaki tovrstni najdbi takoj poklicati 112 ali 113. Opozorilo, ki ga je očitno potrebno vedno znova ponavljati, pa čeprav je bilo v zadnjih mesecih v Mariboru mnogokrat izrečeno.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice