Splošno bolnišnico dr. Jožeta Potrča Ptuj je obiskal minister za zdravje Samo Fakin, ki je ob tej priložnosti moral odgovarjati tudi na temo izgradnje Urgentnega centra Ptuj.

Kot je minister za zdravje Samo Fakin zagotovil, urgenca na Ptuju zagotovo bo. »Treba je le umestiti takšno, kot jo Ptuj potrebuje, žal pa mi je, da se to ni zgodilo že v prejšnjem ciklusu umeščanja urgenc. Tokrat sem se seznanil s problematiko in si zadevo ogledal na svoje oči. Je pa ptujska bolnišnica tista, ki jo je treba še obnoviti v celoti, saj je že stara in tukaj se ponavadi zatakne pri denarju. Koliko in zakaj,« je pojasnil minister. 

Želel bi, je dodal, umeščati bolnišnice in investicije po realnih potrebah bolnikov in strokovnih zmožnosti, ne pa političnih pritiskih.

Načrti bodo, morda, modificirani in prirejeni

Minister še pravi, da centrov ne gre umeščati po nekem vzorcu kjerkoli v Sloveniji, saj je treba vsako okolje preučiti posebej in mu dati tisto, kar dejansko potrebuje. »Ptuj bo dobil tisto, kar pacienti potrebujejo, to pa pomeni, da če bo dobro zanje, bo dobro tudi za zaposlene,« je pojasnil Fakin. 

Na vprašanje, ali to pomeni, da bodo načrti novi, odgovarja, da bodo ti morda modificirani in prirejeni, kar pomeni, da ne bo več prostorov, kot je praksa ponekod drugod.

V bolnišnici prepričani v ustreznost projekta

Direktorica ptujske bolnišnice Anica Užmah vztraja, da na karkoli drugega kot urgentni center ne pristajajo. »Kakšen bomo še videli, saj je treba prej pregledati projekte, ki so pripravljeni. Osebno pa sem prepričana, da so pripravljeni v to smer, da bodo zadostovali oziroma so točno takšni, kot jih potrebujejo,« je razložila Užmahova in nadaljevala, da se morajo s pristojnimi še sesti in se istočasno dogovoriti, kaj ljudje tukaj potrebujejo.

»Tudi mi, denimo, moramo predstaviti svoje podatke in jih predstaviti ministru, da dobimo tisto, kar ljudje dejansko potrebujejo. Res pa je, da smo že sedaj mnenja, da je projekt narejen tako, da je to tisto, kar se potrebuje,« je dejala Užmahova in dodala, da je problem ravno v dveh milijonih.

Tip urgence C3 je obenem minimum, ki ga potrebujejo

In kaj po sestanku z ministrom pravi Užmahova: »Še vedno ni najbolj jasno, kdo bo plačal in kdaj. Vseeno imamo zagotovilo, da bo Ptuj dobil urgentni center, četudi zanj še določeno, ali bo tipski C3 (takšna urgenca zadošča za dobrih 20.000 urgentnih posegov na leto, op. p.). Mi smo še vedno mnenja, da imamo sprojektiran tip C3, ki je obenem minimum, ki ga potrebujemo,« dodaja Užmahova in nadaljuje, da bodo na naslednjem sestanku pregledali projekte, ki so jih pripravljali od poletja do danes, a jih minister še ni podrobno pogledal.

»Novih projektov ne bomo delali, saj bomo najprej sedli skupaj in jih šele potem spreminjali, če bo potrebno. Časovnica še ni dorečena, ministru pa verjamemo,« je zaključila Užmahova.

Ptujski »unikum« sofinancirala lokalna skupnost in gospodarstvo

Bojan Pahor, predsednik sveta zavoda, o sestanku z ministrom meni, da so na Ptuju dobili njegovo obljubo, da urgentni center bo. »Razumel sem ga, da je v tem trenutku projektna dokumentacija opremljena s površinami, ki ga motijo. Na sestanku tudi ni bilo govora o tem, da bi šlo za neki novi tip urgentnega centra, zato verjamem, da C3 bo. Po mojem je današnja obljuba dovolj trdna, ki jo je slišalo dovoljšnje število ljudi. Tukaj sta bila tako župan v odhajanju Miran Senčar in nova županja Nuška Gajšek ter predstavniki gospodarstva. Verjamem, da bo urgentni center C3, mogoče v nekoliko spremenjeni kvadraturi nekaterih prostorov, na koncu zagledal luč sveta,« je poudaril Pahor. 

Minister, še meni, pa razume, da je ptujski primer na nek način unikum, ki ga je sofinancirala tako lokalna skupnost kot tudi gospodarstvo.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice