Informativna dneva bosta potekala virtualno 11. in 12. februarja.

Srednja šola za oblikovanje Maribor oziroma bolj znana kot SŠOM je ena izmed redkih šol v Sloveniji in Evropi, ki pod eno streho skriva precej različne, pa hkrati zelo povezovalne programe, ki tvorijo celoto.

Tehnik oblikovanja, ki se deli na tri module: grafični oblikovalec, modni oblikovalec, oblikovalec uporabnih predmetov, frizer in medijski tehnik so že stalnica Srednje šole za oblikovanje.

Z novim šolskim letom pa se jim pridružujejo še novi programi: 2-letni PTI program frizerski tehnik, kot nadgradnja frizerja ter 3-letna programa izdelovalec oblačil (nekdanja šivilja in krojač) ter grafični operater (oseba, ki dela s tiskarskimi stroji).

Pestra ponudba atraktivnih programov sloni na strokovnosti, delu in znanju, skorajda povsod v povezavi še z žilico ustvarjalnosti.  

Zraven strokovnosti in usposobljenosti učiteljev, ki je na prvem mestu pri predajanju znanja, so dijaki deležni tudi dela na napravah in s programi, ki jih bodo uporabljali v realnem delovnem okolju, če bodo seveda želeli delati v izbranem poklicu.

Dijaki lahko izbirajo med različnimi dodatnimi dejavnostmi

Srednja šola za oblikovanje Maribor ni šola z lahkoto pridobljenega spričevala, ampak zahteva predanost, veliko praktičnega dela in truda, če želimo na trgu biti konkurenčni in kvalitetni. Zato Srednja šola za oblikovanje Maribor ponuja tudi številne dodatne dejavnosti, ki si jih dijaki lahko izberejo glede na interes.

Projekti so del življenja Srednje šole za oblikovanje Maribor, bodisi le v okviru mobilnosti, kjer gre v osnovi za pridobivanje znanja in veščin v poklicu, za katerega se izobražujejo, le da v tujini, bodisi v inovacijskih projektih, kjer skupaj z učitelji in partnerji iz različnih držav razvijajo izdelke, metode, učbenike in še kaj.

S poslovnimi partnerji se pišejo uspešne zgodbe

Sodelovanje s poslovnimi partnerji, s podjetji je še posebej zanimivo, saj dijakom omogoča vpoglede v resnično naročilo in z resnično stranko.

Kar nekaj uspešnih zgodb, kot je izdelava dizajna za steklarno Hrastnik, etikete za blagovno znamko Dar sonca, sodelovanje na festivalih z modnimi kreacijami in frizurami ter sodelovanje na številnih nacionalnih in mednarodnih natečajih in tekmovanjih so samo reference, ki jih dijaki dobijo za nadaljnjo profesionalno pot.

Aktivno sodelovanje dijakov v projektih

Ponos Srednje šole za oblikovanje pa je vsekakor organizacija in izpeljava Festivala oblikovanja Maribor oziroma FOMB-a, ki je izpeljan v največji možni obliki sodelovanja med dijaki in strokovnimi delavci šole.

Dijaki aktivno sodelujejo pri izvedbi projektnih delavnic, v popoldanskem času pa z razstavami na več razstavnih prizoriščih v Mariboru, z dogodki v Mariboxu in s slavnostno prireditvijo na koncu, kjer so s svojimi izdelki, storitvami (snemanje, fotografiranje, live-streaming, ozvočenje, modne revije, animacije) aktivno vključeni skorajda vsi dijaki višjih letnikov.

Dobre možnosti zaposlitve po zaključku šolanja

Šolsko življenje na Srednji šoli za oblikovanje Maribor se odvija večinoma v dopoldanskem času, delno tudi v popoldanskem oziroma priložnostno, če tako zahtevajo dogodki, v katerih šola sodeluje.

Kdor uspešno zaključi Srednjo šolo za oblikovanje lahko najde delo v številnih podjetjih ali pa nadaljuje šolanje na izbrani fakulteti tako doma kot v tujini. Z znanjem podjetništva in komunikacije ter samoiniciativnostjo, na katero poskušamo dijake navaditi, lahko postanejo uspešni širom sveta.

Kar nekaj bivših dijakov se je znašlo med najboljšimi na svetovnih tekmovanjih, na Forbsovi lestvici najboljših mladih talentov, v družbi hollywoodskih zvezd, kjer skrbijo za njihov videz, med uspešnimi umetniki in podjetniki.

Zaradi časov, kakršni so, bo informativni dan potekal virtualno 11. in 12. februarja preko spletne strani šole, kjer pa bo tudi ponujena možnost prijave na ogled v živo v prihodnjih dneh.

Srednja šola za oblikovanje vedno preseneti. Zakaj ne bi še tokrat? Pridite in se prepričajte.

Starejše novice