V teh dneh smo na Štajerskem lahko priča izjemnemu dogodku. Na Ptujskem jezeru se namreč nahajata dva plamenca oziroma flaminga, kar je šele četrti primer pojava te ptice v celinskem delu Slovenije od leta 1970.

V torek so med rednim monitoringom vodnih ptic na Ptujskem jezeru opazili dva plamenca oziroma flaminga. Ta vrsta se v celinskem delu Slovenije pojavi zelo redko. V teh dneh se na Ptuju nahajata dva plamenca. Rožnati je že odrasel, sive barve pa še mladič.

Plamenci se sicer pogosteje pojavljajo le na obalah, v celinskem delu pa zelo redko. V celotni srednji Evropi so to zimo opazili le dva osebka, in sicer na Madžarskem v okolici Szageda. Po vsej verjetnosti sta na Ptuju ista osebka, saj so tudi na Madžarskem poročali o mladiču in odraslemu plamencu.

V Sloveniji so do sedaj zabeležili le 20 različnih opazovanj plamencev. Skoraj vsa opazovanja so iz Sečoveljskih solin, v notranjosti Slovenije pa je to šele četrti primer.

Prvič so plamenca v celinskem delu države opazili leta 1970 na Dolenjskem, decembra 1999 na Pragerskem, leta 2014 pa na Cerkniškem jezeru.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice