Konec aprila je svoja vrata na prenovljeni Slovenski ulici v Murski Soboti odprla trajnostno naravnana trgovina Naša bauta.

Podjetnica Sara Sukič se še kako dobro zaveda, da brez majhnih korakov k trajnostnemu načinu življenja, ne bomo pomagali okolju, naravi in prihodnjim generacijam.

Trgovina rezultat želje, da pomaga naravi

Veliko naredimo že, če varujemo naravne vire, zmanjšamo količino odpadkov, jemo lokalno in izdelke s plastično embalažo zamenjamo z izdelki brez plastične embalaže.

V želji, da bi se med poplavo izdelkov in produktov lažje izognili plastik, je Sukičeva konec aprila odprla svojo trgovino Naša bauta, v kateri ponuja kakovostne, ekološke in lokalne izdelke brez plastične embalaže. 

»Trgovina Naša bauta je rezultat želje, da pomagamo naravi in se izognemo plastiki, saj je plastika eden izmed večjih onesnaževalcev našega okolja. V naši trgovini lahko najdete pretežno živilske izdelke, od izdelkov za shrambo, torej kis, sokove, olja, med, tudi kekse, čokolade in krekerje. Poleg širokega nabora živilskih izdelkov vam nudimo tudi izdelke za dom in osebno nego, nekatere izdelke pa nudimo tudi v rinfuzi,« pove lastnica trajnostno naravnane trgovine Naša bauta.

Zjutraj izdelek na njivi, popoldne že na krožniku

V Naši bauti so se odločili, da dajo priložnost domačim dobaviteljem, saj največji poudarek dajejo lokalnim izdelkom, kvaliteti in svežini produktov.

Ponosni so, da v trajnostno naravnani trgovini, kupce pričaka kar 80 odstotkov ponudbe pomurskih dobaviteljev. 

»Mislim, da so lokalni izdelki zaradi svoje kratke transportne poti bolj sveži, potem tudi bolj kakovostni, tako da mislim, da bi mogli po njih posegati bolj pogosto. Najbolj pomembno pri lokalnih proizvodih je tudi to, da potem nastane manjši ogljični odtis, saj je transportna pot od polja do krožnika s tem dosti krajša, kot je recimo, če se odločimo za produkt iz Španije ali Italije,« še dodaja Sukičeva. 

Kupce vabijo, da pridejo po izdelke s svojo lastno embalažo. V posodice, ki jih bodo stranke prinesle s seboj, jim bodo natehtali razna živila, od žitaric testenin pa tudi detergentov.

V Naši bauti vabijo stranke, da si s sabo prinesejo posodice za živila, trajnostno vrečko pa lahko dobije tudi pri njih.

Idejo izoblikovala v programu PONI

Z idejo o lokalni, trajnostni trgovini Naša bauta se je Sukičeva prijavila na program PONI, kjer so ji pomagali idejo dodobra izoblikovati in jo vodili pri pripravi poslovnega načrta.

Program Podjetno nad izzive Pomurja je delno financiran iz evropskih sredstev tako preko svojega modela podjetniškega usposabljanja potencialni podjetniki in podjetnice razvijejo in realizirajo svojo podjetniško idejo. 

»Moram povedati, da je ideja o sami trgovini zrasla v moji glavi, ko sem postala mamica. Takrat sem začela nekoliko bolj razmišljati trajnostno, iskati bolj trajnostne načine življenja, prehranjevanja, tudi bolj sem skrbela za to, kaj damo na krožnik in začela kupovati različne izdelke, ki pa niso bili tukaj dostopni, tako da sem si jih potem naročevala po pošti oziroma hodila v Maribor,« pripoveduje

Ker tudi lokalni ponudniki nimajo skupne trgovine, se je Sukičeva pred dobrim letom odločila, da bo odprla trgovino, ki bo združila tukajšnje lokalne ponudnike in izdelke za trajnejši način življenja.

V trgovini Naša bauta najdete pretežno živilske izdelke, pa tudi izdelke za dom in osebno nego.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice