Prodajali so le v okoliških krajih, od odprtja stolpa pa so njihova vina dosegla svetovni trg.

Družina Kleiderman iz Lendavskih goric se z vinarstvom ukvarja že od leta 1970. Takrat se je na vinarsko pot podal Jože Kleiderman, ki je skozi desetletja skrbno negoval svoje vinograde in skrbel za vsakoletno pridelavo vina. Kljub trdemu in vztrajnemu delu je bilo težko prodreti z vini na širše tržišče.

Večinoma so svoja vina tako prodajali v Lendavi in okoliških krajih, kjer so jih kupci že dobro poznali.

»Skozi desetletja se je pridelava vin in s tem tudi okus oblikoval in postal priljubljen med vsemi, ki se jih dotakne,« pojasnjuje Jože.

Z odprtjem stolpa prišli turisti

Prva pomembna prelomnica na poslovni poti vinske kleti družine Kleiderman je bila odprtje stolpa Vinarium v Lendavskih goricah leta 2015, ki je v njihove kraje privabil številne turiste iz Slovenije in tujine.

Kleidermanovi so pograbili priložnost in pričeli s prodajo vin na stojnici pred stolpom, kar se je izkazalo za dobro potezo, saj se je prepoznavnost in prodaja njihovih vin povečala. Zdaj dosegajo kar dvojno prodajo vin v primerjavi z obdobjem pred odprtjem stolpa Vinarium.

Z združitvijo družin ustvarili novo podobo

Že leto pozneje so oblikovali novo blagovno znamko svojih vin, ki temelji na obleki in poljubu. Kot pojasni Jože Kleiderman, gre za zgodbo, ki temelji na ljubezni, strasti do pridelave vin in združitvi dveh družin. Nastala je namreč s poroko njegovega sina.

Njihova zgodba temelji na ljubezni, združitvi dveh družin in strasti do pridelave vin.

Obleka (nemško Kleider) predstavlja družino Kleiderman, medtem ko poljub (italijansko bacio) predstavlja snahino družino Bači.

V zidanici dobrodošli tudi gosti

Svojo priložnost so opazili tudi v razpršenem Hotelu Vinarium, ki zaokrožuje ponudbo vinsko-turistične ceste. Ta povezuje 12 vinskih kleti, kjer so turistom na voljo tudi prenočišča in ena izmed gostoljubnih vinskih kleti je ravno Kleidermanova.

Njihove apartmajo običajno obiščejo bolj aktivni gosti, ki sprostitev najdejo med sprehodi po Lendavskih goricah in degustacijo vin.

Stolp Vinarium podira rekorde

Obiskanost stolpa Vinarium, ki je bil sofinanciran s sredstvi iz Evropskega sklada za regionalni razvoj, sicer narašča iz leta v leto. Stolp je v obdobju od januarja do avgusta 2019 obiskalo 64.521 obiskovalcev, kar je približno 3-odstotna rast glede na isto obdobje leto poprej. 

Skupno število obiskovalcev od otvoritve 2. septembra 2015 pa vse do konca letošnjega avgusta znaša več kot 375.000. Med obiskovalci stolpa so pretežno Slovenci, sledijo jim gostje z Madžarske in iz Avstrije, Nemčije ter bližnjih dežel.

Kljub temu da projekti podprti v okviru evropske kohezijske politike predstavljajo enega izmed bolj oprijemljiv dokazov vpliva Evropske unije na vsakdanje življenje državljank in državljanov, pa se očitno tega, vsaj glede na raziskave, zaveda relativno malo Evropejcev. Namreč le dobra tretjina evropskih državljanov pozna projekte, ki so bili v njihovi regiji sofinancirani s strani različnih skladov v okviru evropske kohezijske politike. Tisti, ki pa te projekte poznajo, pa imajo do njih v veliki večini pozitiven odnos.
 
Konzorcij medijev TV IDEA, Sobotainfo.com, Mariborinfo.com in Ptujinfo.com izvaja projekt »Kohezijske zgodbe« v okviru katerega bomo v prihodnjem obdobju predstavljali zgodbe ljudi, ki jim je evropska kohezijska politika spremenila življenje.

Več informacij o evropski kohezijski politiki v Sloveniji je na voljo na tem naslovu.

Vsebina filma ne odraža nujno uradnega mnenja Evropske unije. Za navedene informacije in mnenja so odgovorni izključno avtorji filma.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice