Foto: Jure Banfi
Osnovno opremo za terensko delo ima Viljem Podgoršek vedno s seboj v avtu. Tako se lahko kadarkoli ustavi in začne iskati dragocenosti.

Viljem Podgoršek je geograf, učitelj ter največji zasebni zbiratelj kamnin, mineralov in fosilov v Sloveniji. Z zbiranjem mineralov in fosilov se ukvarja že več kot 30 let, v tem času pa je sodeloval pri več kot stotih razstavah v Sloveniji in tujini. Njegova zbirka šteje več kot deset tisoč eksponatov iz vsega sveta, ki pa jih ne skriva, temveč jih v svojem zasebnem muzeju Pangea nudi na ogled vsem zainteresiranim. 

Rekorden obisk muzeja

Muzej Pangea je v Cirkovcah pri Kidričevem odprl že leta 2007, v tem času pa je naraščalo tako število eksponatov, kot tudi število obiskovalcev. V lanskem letu je njegov muzej obiskalo kar rekordnih 1200 obiskovalcev, pa tudi sicer je muzej obiskovalo med 600 in 700 obiskovalci letno. K večjemu obisku muzeja je nedvomno prispevala tudi njegova razširitev, ki je bila sofinancirana s strani LEADER programa LAS Bogastvo podeželja ob Dravi in v Slovenskih goricah.

Našel prvi primerek jantarja pri nas

Podgoršek ima v svoji zbirki številne izjemno zanimive eksponate iz različnih delov sveta, celo iz Antarktike. V njegovi zbirki lahko najdemo tudi mamutovo dlako iz Rusije in celo dinozavrovo jajce, ki so ga našli v Mongoliji. Med kamninami iz Slovenije zagotovo izstopa "diamant" s Pohorja, ki velja za eno najlepših kamnin pri nas in se nahaja samo na dveh lokacijah na Pohorju. Najbolj ponosen pa je na lastno najdbo.

Viljem Podgoršek

Najbolj ponosen sem zagotovo na lastno najdbo, to je primerek jantarja v matični kamnini, ki istočasno predstavlja prvo tovrstno najdbo v Sloveniji.

Pri delu ga vodi raziskovalna žilica

Kot pojasnjuje Podgoršek, ga pri delu vodi raziskovalna žilica in radovednost po novih najdbah. Ta mu daje tudi zagon in motivacijo za iskanje kamnin, ki pa je vse prej kot enostavno in hitro delo. S kolegi se ponavadi že vnaprej dogovorijo kdaj in na katero lokacijo bodo šli iskat kamnine. Delo se prične že zgodaj zjutraj, nato pa več ali manj ves dan preživijo na terenu. A včasih se kljub celodnevnemu iskanju domov vrnejo praznih rok. Pri svojem hobiju je tako strasten, da osnovno opremo za delo na terenu v poletni sezoni vedno vozi s seboj v avtomobilu in se tako lahko kadarkoli ustavi ter začne z izkopavanjem.

Kljub temu, da projekti podprti v okviru evropske kohezijske politike predstavljajo enega izmed bolj oprijemljiv dokazov vpliva Evropske unije na vsakdanje življenje državljank in državljanov, pa se očitno tega, vsaj glede na raziskave, zaveda relativno malo Evropejcev. Namreč le dobra tretjina evropskih državljanov pozna projekte, ki so bili v njihovi regiji sofinancirani s strani različnih skladov v okviru evropske kohezijske politike. Tisti, ki pa te projekte poznajo, pa imajo do njih v veliki večini pozitiven odnos.

Konzorcij medijev TV IDEA, Sobotainfo.com, Mariborinfo.com in Ptujinfo.com izvaja projekt »Kohezijske zgodbe«, v okviru katerega predstavljamo zgodbe ljudi, ki jim je evropska kohezijska politika spremenila življenje.
 
Več informacij o evropski kohezijski politiki v Sloveniji je na voljo na naslovu https://www.eu-skladi.si/.

Vsebina filma ne odraža nujno uradnega mnenja Evropske unije. Za navedene informacije in mnenja so odgovorni izključno avtorji filma.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice