Uničenje bombe je izjemno tvegan varnostni dogodek. Od 10. ure naprej potekala načrtovana evakuacija v radiju enega kilometra od lokacije bombe.

Enoličen zvok sirene, ki je trajal dve minuti, je naznanil evakuacijo v Vurberku. Začasno je svoje domove moralo zapustiti 400 prebivalcev iz 120 hiš v Vurberku in 65 prebivalcev iz 30 hiš v Krčevini. Med evakuacijo in po njej bodo zaprte vse okoliške ceste. Iz navedenih cest bo v času evakuacije mogoč samo izvoz iz evakuacijskega območja. Obvozov ni.

Zaprt je tudi zračni prostor od same točke uničenja v dvokilometrskem krogu in v višini 2500 metrov nad bombo.

250-kilogramska bomba, ki so jo minuli torek odkrili pri gradu Vurberk, je zavezniška bomba, ki so jo med drugo svetovno vojno odvrgle afriške enote SAF z lovskimi letali med napadom na Vurberk. Sproženih naj bi bilo kar 34 raket. Ameriško poročilo govori, da sta dve večji bombi zgrešili cilj, ena je eksplodirala, druga - gre za najdeno bombo - ni, čeprav je del vžigalnika odtrgalo že takrat. Uničenje te neeksplodirane letalske bombe bo ena najbolj zahtevnih intervencij v zgodovini Slovenije.

Pri evakuaciji pomaga od 25 do 30 prostovoljcev, ki morajo v roku pol ure po evakuaciji preveriti, ali so vse stavbe izpraznjene, in zapreti vse ceste v okolici. Te bodo zaprte v radiju enega kilometra med 10. in 14. uro

V Kulturnem domu Korena je na skupni evakuacijski točki je uradno evidentiranih 20 domačinov, predvsem starejsi. Ostali so med deaktivacijo pri sorodnikih ali drugje.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice