Kljub gradnji podravske avtoceste v zadnjih letih vedno več tovornjakov iz sosednje Hrvaške k nam vozi čez mejna prehoda Središče in Zavrč.

Ptujčanom iz mestnih četrti Jezero in Spuhlja je prekipelo zaradi vedno večjega števila tovornjakov, ki se valijo mimo njihovih hiš. Najhuje je ob nedeljah zvečer, ko preneha prepoved za tovorni promet, in prav zato so minulo nedeljo zaprli cesto, po kateri se vsak dan vali tudi do 2000 tovornjakov. Vse to pa zato, ker država še ni niti določila zadnjega dela trase hitre ceste od Ormoža proti Ptuju. 

Ob napovedani širitvi obstoječe ceste se zdaj domačini bojijo, da hitre ceste sploh ne bo, mimo njih pa bo vozilo še več tovornjakov. Razlog za vožnjo po regionalni cesti in ne avtocesti je precej enostaven.

»To cesto izbirajo, ker jim je mogoče bližja, pa tudi, ker ne rabijo plačati cestnin,« pojasnuje Sergeja Puppis Freebairn iz Civilne iniciative Zahtevamo ptujsko obvoznico.

Marsikje drvijo le nekaj centimetrov od hiš in otežujejo vožnjo kolesarjev, saj ob tovornjakih na cesti zanje preprosto ni prostora. Predvsem pa povzročajo hrup, v povprečju 75 decibelov. Domačinko Majdo Radej moti hrup: »Predvsem hrup, tresljaji, ki nam res onemogočajo na splošno življenje in hrup, kar ga sploh več ne moramo prenašati.«

Edina prava rešitev za Ptujčane je hitra cesta od Ormoža proti avtocesti, ki bi bila pravzaprav tudi ptujska obvoznica. A čeprav jo pri Ormožu že gradijo, mimo Ptuja še trasa še ni določena. Civilno iniciativo zato skrbi, da zaradi napovedane širitve in obnove stare ceste južne obvoznice okoli Ptuja sploh ne bo.

»To je tako, kot da bi dve glavni vpadnici v mesto Ljubljana, kot sta Šmartinska ali Dunajska, pač uporabili kot obvoznico za kamione, ki grejo proti Primorski,« še komentira Sergeja Puppis Freebairn iz Civilne iniciative Zahtevamo ptujsko obvoznico.

Domačini sicer podpirajo obnovo, ne pa širitve ceste za več kot en meter in široke pločnike, ki bi marsikomu segali globoko na dvorišče. »Ne rabimo širitve ceste. Mi rabimo pločnik, ki nam ga obljubljajo že od ne vem kerega leta, ki niso preveč široki, ampak toliko, da lahko gremo po njih. Ne da se peljemo niti s koleson ne moremo peljati, ker je nevarno,« opozarja Radejeva.
 
Ob nedavni protestni zapori ceste civilna iniciativa napoveduje stopnjevanje boja.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice